МОН обяви: Не достигат 150 000 теста, за да се върнат всички ученици в клас

6433
МОН обяви: Не достигат 150 000 теста, за да се върнат всички ученици в клас
Снимка: Getty images

Всички ученици от 1-ви до 12-и клас ще се върнат в училище от понеделник, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Те ще бъдат изследвани веднъж седмично с наличните тестове.

Министерството на образованието и науката обаче обяви, че за да се върнат всички ученици в клас от понеделник има нужда от още над 150 000 неинвазивни теста, дори ако децата са тестват само веднъж в седмицата.

Повече от 678 000 са всички ученици в страната без област Кърджали, в която заболяемостта е под 250 на 100 000 души население и училищата са отворени без тестване. В момента министерството разполага с малко повече от 520 000 теста, като 430 660 от тях са разпределени в училищата и все още не са използвани.

В склада на БЧК са налични 89 600 теста. Към момента няма никакви налични тестове за изследване на учениците на 13 декември.

 По-рано днес служебното правителство да върне още утре децата на училище. Това призова бившият образователен министър Красимир Вълчев на пресконференция в централата ГЕРБ. Според партията на Бойко Борисов кабинетът не може да се справи с доставката на щадящи тестове. "Как може за 12 пъти по-голяма страна от нас като Германия да има тестове, за България да няма. Става дума за организационна немощ и липса на планиране", добави Вълчев.

За задочния спор между министрите Кацаров и Денков за наличието или липсата на тестове припомняме:

Стойчо Кацаров обяви вчера, че са дошли 200 хил. теста и се очакват още 400 хил., само че митниците ги са ги забавили някъде в Европа.

Също вчера МОН отрекоха: пристигнали са 40 хил., с които общо в склада има 89 хиляди. Според Кацаров, който каза при откриването на ремонтирания "Майчин дом", са сключени договори за 2,7 милиона теста със срок за доставка 9 декември. 

Тази сутрин екип на БНТ поиска разрешение да отиде в склада на БЧК в с. Лозен, където се съхраняват доставките, и да провери наличните количества. От БНТ увериха, че имат разрешение и от МОН, и от БЧК за проверката. След разрешение и от МЗ в сутрешния блок днес се очакваше че броенето да стане пред камерата. По-късно обаче се разбра, че здравният министър е забранил отварянето на склада.

В същото време служебният министър на образованието акад. Николай Денков каза по бТВ, че се е предоверил и че МЗ трябва да намери начин да върне час по-скоро децата, защото сегашната ситуация е абсолютно неприемлива. Той прогнозира, че още днес Стойчо Кацаров ще промени заповедта си така, че да се разреши връщането на големите ученици.

По-късно, на брифинг за рейтинга на университетите, Денков каза.

Решение: Учениците се връщат в клас от 6 декември с тестване веднъж седмично

Учениците се връщат в клас още следващия понеделник, 6 декември. Това решение взеха днес на съвместно заседание здравното и образовател...

"Темпът на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните две до три седмици, не позволява да върнем в клас всички ученици от 1 до 12 клас, каквато беше първоначалната идея и какъвто е планът, заложен в сегашната заповед на министъра на здравеопазването. Виждайки, че няколко пъти обещаните тестове не пристигат с темпото, което ни трябва, а се появяват два до три пъти по-малко, което означава, че вместо от първи до 12, имаме тестове за 1 до 4, това, което помолих министъра на здравеопазването е да се преразгледа цялата система, която се отнася до училищното образование, за да могат всички ученици да се появят обратно в клас. Това, което беше приемливо за две, три седмици, за да може да спадне една изключително тежка вълна, повече е напълно неприемливо, тъй като всяко забавяне повече от три, от четири седмици е пагубно за тези ученици. Пада мотивацията, пада качеството, губят се социалните контакти. Като че ли това нещо е чуто. Вчера и онзи ден имаме непрекъснато въпроси от тяхна страна какво би могло..., колко ученици имаме, с колко тестове бихме осигурили едно или друго, но за да се реализира каквото и да било, трябва да се промени заповедта на министъра на здравеопазването. Оттам нататък ние ще си поемем организацията, стига тази нова версия на заповедта да позволява на учениците със съответния брой тестове, които получаваме. Паднах жертва на факта, че обяснявам медицински аргументи за решения, които не аз съм вземал". Това каза министърът  и отбеляза, че МОН дори няма участник в експертната група в МЗ.

"Надявам се следващите министри да се разберат още от самото начало, че когато се вземат експертно решения, които се отнасят и до нашата система, там трябва да има представител на министерството", допълни Денков.

Министърът категорично отрече да има риск от повтаряне на учебната година от учениците.

Имаме тестове, които стоят в регионалните управления на образованието, за да видим какво ще реши Министерството на здравеопазването, за да можем да ги пренасочим. Иначе само с тези в склада нищо не можем да направим. Те са прекалено малко - призна министър Денков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com