МОН спира летните лагери в 20 "оранжеви" области

2473
МОН спира летните лагери в 20 "оранжеви" области
Снимка: iStock

Два дни след като спря да приема заявки по програмата за безплатни ученически лагери "Отново заедно" просветното министерства реши да преустанови и самите почивки в по-голямата част от страната, дори и те вече да са планирани. За това съобщиха днес от МОН.

От ведомството на министър Николай Денков уточниха, че летните лагери се спират в 20 области с повече от 100 заболели на 100 000 души през последните 14 дни, които влизат в оранжевата зона. Става дума за Бургас - 213,1, Велико Търново - 203,3, София-град -176, Търговище - 175,4, Русе - 171,1, Пловдив - 167, Пазарджик - 162, Силистра - 159,1, Хасково - 152,9, Варна - 148,3, Стара Загора - 140,3, Шумен - 129,2, Перник - 127,9, Габрово - 121,9, Добрич - 121, Ямбол - 111,6, Ловеч - 105,3, Плевен - 104,5, Разград - 101,1 и Враца - 100,9. Както и "Сега" писа, половин България вече е в оранжевата зона. 

С видеоклипчета МОН води кампания в полза на ваксинацията срещу коронавирус

Твърдо досега ние приемаме тезата, че трябва да използваме доброволен подход за ваксиниране на учителите – педагогически и непеда...

Въпросните градове, сред които попадат и морските Бургас и Варна, означават, че на практика летните безплатни лагери по морето спират. Вече планираните пътувания към въпросните 20 дестинации могат да се пренасочат към други места в по-безопасни региони. "Ако това не е възможно, те няма да се състоят", казват от МОН. 

Няма промяна при одобрените почивки в останалите 8 области с по-ниска заболеваемост. Те могат да се проведат при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки - носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете и спазване на физическа дистанция, посочват от ведомството. Оттам обясняват, че са предприели такива действия, следвайки указанията на министерството на здравеопазването. Здравните власти обръщат внимание, че на лагерите не бива да се допуска смесването на деца от различни групи по време на хранене или развлечения в местата за настаняване или при провеждането на организирани мероприятия.

Предвид сигнали за включване в лагерите на деца и учители с оплаквания, които се наблюдават и при COVID-19, здравното министерство настоява за всяко дете, което участва в организирано пътуване, да се изисква документ от личен лекар, че то не е било в контакт със заразно болен три дни преди началото на пътуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование