Няма да се тестват преболедувалите от коронавирус деца в училище

5770
Няма да се тестват преболедувалите от коронавирус деца в училище
Снимка: iStock

Няма да се тестват децата, които са преболедували от коронавирус и имат документ по условията на зеления сертификат. Няма да се тестват и ваксинирани деца – има такива на 12 години и повече. Тестовете, които бяха избрани, не са толкова лесни – т.е. не взехме тестовете-близалки, защото тестовете с плюенето в торбичка са по-точни. Това заяви служебният образователен министър акад. Николай Денков, съгласно т. 20, подточка а) на вчерашната заповед на здравното министерство. А какво каза зам.-здравен министър за ваксинирани родители и техните деца – НАУЧЕТЕ ТУК!

Ако до понеделник, 8 ноември, обещаните от здравното министерство безплатни тестове за коронавирус са налични, целим се на 10 ноември присъствено да се върнат учениците от I до IV клас. До една седмица след това очаквам да можем да върнем и останалите ученици, но не бързам, защото знам как се случва при обществени поръчки (тестовете не се купуват с обществена поръчка, а с пряко договаряне, по Закона за извънредното положение), обясни Денков пред Нова телевизия. И увери, че безплатни тестове ще има и за частни училища, но 15,4 млн. лв. от държавата отиват само за държавни и общински училища, според специална формула, базирана на броя ученици и паралелки. Отделно ще има държавна помощ за битови разходи, но предстоят сметки.

МОН обяви как ще се връщат ученици в училище

Децата (т.е. между I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за...

Защо тестовете ще се правят в училище – опасението на държавата е, че вкъщи може да стават случаи на манипулация. Каква е процедурата - децата плюят в контейнер, а след това учителите и медицинските сестри (където има) извършват останалата манипулация – пробата да бъде сложена в химическия реактив.

Един учител може да осигури качествено обучение или присъствено, или онлайн, но не и хибридно, излезе от думите на акад. Денков.

Здравна ситуация

8 деца са на лечение в Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров”. Само едно има затлъстяване, т.е. те нямат хронични заболявания. Най-малкото е на 2 месеца, най-голямото е на 15 години. Според завеждащия КОВИД отделението в лечебното заведение д-р Тома Томов родителите търсят помощ навреме, когато става въпрос за деца. По негово мнение, грипните епидемии все още носят повече проблеми за децата, отколкото КОВИД в момента. Акад. Денков обаче посочи, че през октомври е имало пет пъти повече заразени деца на ден и след като бяха върнати вкъщи, вече има спад – преди седмица по 500 деца на ден, сега по 350.

Доц. Гломб: И една доза ваксина е достатъчна за преболедувалите COVID-19

Подвариантът на COVID-19 „Делта плюс“ е засечен за първи път през юли тази година във Великобритания. Това обясни пред Би Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com