Нова система от упражнения и оценки за учениците по физическо

28404
Нова система от упражнения и оценки за учениците по физическо
Снимка: БГНЕС

Въвежда се нова система за оценяване по физическо възпитание в училище. Използваните в момента тестове за измерване на физическите качества на учениците “Бягане на 300 м” за момичета, “Бягане на 600 м” за момчета, “Изправяне от тилен лег (коремни преси)” за момичета, тестовете за пъргавина и за двата пола няма да се включат в нея.

5 нови теста ще оценяват физическата дееспособност на учениците от 1-и до 12-и клас по учебния предмет “Физическо възпитание и спорт”, съобщават от Министерството на образованието и науката, цитирани от „24 часа”. Сегашните методики са били въведени през 1992 г. и 1995 г.

МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище

За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните момчета ще трябва скачат по 151 см за „отличен“, докато пр...

Новата осъвременена система включва тестове, нормативи, оценъчна скала, методика за измерване и оценяване на физическите качества и електронни таблици за автоматично изчисляване на оценките по отделните тестове и на общата оценка.

Разработена е от Националната спортна академия (НСА) след изследване, проведено сред 9050 ученици на възраст от 6 до 18 г. в 27 средни училища в 22 града. Извадката е направена по предложение на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование и със съдействие на учители, директори и експерти в системата на училищното образование.

За оценка на основните физически качества учениците ще изпълняват 5 контролни упражнения (тестове) - за бързина, взривна сила на долните и горните крайниците и торса, издръжливост и ловкост, обясняват от МОН. Тестовете са: бягане на 30 м, скок на дължина от място, хвърляне на плътна топка с две ръце над глава, бягане на 200 м и тест за ловкост.

Системата за оценката на резултатите от отделните тестове е изработена в зависимост от пола и възрастта на децата. Отчитат се навършените години към датата на провеждане на тестовете в началото на учебната година (месец октомври). Възрастовият диапазон на нормативната база е от 6 до 18 години включително.

Властта отпусна 2,5 млн. лв. за физическо възпитание и спорт в детските градини и училищата

Министерският съвет одобри допълнителни 2 480 457 лв. за физическо възпитание и спорт в общинските и държавните детски градини и училищ...

Окончателната оценка на физическата дееспособност се изчислява само при наличие на оценки по всичките 5 теста. В системата не са включени тестове и нормативи за учениците със специални образователни потребности. Няма да се оценяват и тези ученици, които са освободени дълготрайно от часовете по физическо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование