Нови правила за бонусите на университетите

40296
Нови правила за бонусите на университетите

Бонусите за добрите университети ще се разпределят по нови правила, става ясно от проект за промени в правителственото постановление, с което се определя субсидията за качество на обучението в държавните вузове.

През 2015 г. за добрите държавни университети ще бъдат разпределени 25.5 млн. лева, пише "Сега".

Нов предмет ще вдига гражданската култура на децата

Защо да гласуваме, как да протестираме, за какво да тормозим чиновниците и какво работят различните институции. Отговорите на тези и др...

Бонусите за качество се изплащат на вузовете, които са на първо и второ място по съответното професионално направление. Изчисляването на субсидията става въз основа на показатели от рейтинговата система на висшите училища. Те са в три групи - "Учебен процес", "Научни изследвания" и "Реализация и връзка с пазара на труда".

Една от най-значимите промени е въвеждането на ограничение субсидията да се използва само за разходи за професионалното направление, за което е получена. Факултетите - първенци в рейтинга по съответното професионално направление, получаваха пълния размер на бонусите само през първата година, в която се изплащаха. Впоследствие парите започнаха да влизат в общата каса на съответния университет и с тях се задоволяваха финансови нужди на други факултети и звена. Сега екипът на министерството предлага да се върне първоначалният модел на разпределение на парите. Мотивът е, че така се концентрират средства в професионалните направления, които имат висока оценка по рейтинговата система.

Предлага се и промяна в тежестта на индикаторите, въз основа на които се изчислява субсидията за качество. Научната дейност ще "тежи" повече при изчисляването на субсидията за качество - от 25% досега занапред ще бъде 28% от общата оценка. Досега в групата "Научни изследвания" влизаха пет индикатора с по 5% тежест. В предложения вариант вече са 12 показателя, от които само два - докторски програми и индекс на цитируемост без автоцитирания (Scopus), са с тежест 4%, останалите са с по 2%. Групата, в която влизат индикаторите за реализацията на студентите, се намалява с 3% - от 45 на 42%. От 10 на 5% се намалява значението на осигурителния доход на завършилите. За сметка на това ще е важно съотношението между осигурителния доход на младите специалисти и средната заплата за страната (7%).

Промяна в критериите има и за професионалните направления "Изобразително изкуство", "Музикално и танцово изкуство" и "Театрално и филмово изкуство", където се прилагаха критериите за останалите специалности, но от МОН предлагат индикаторите за научна дейност да отпаднат. Висшите училища развиват в по-голяма степен художествено-творческа дейност и в по-малка степен научна дейност и затова резултатите в рейтинга за тази дейност са по-ниски, обясняват от МОН. Според просветните експерти предложената схема за изчисляване на субсидията ще направи оценката за изкуствата по-представителна и по-балансирана.

Точно преди Коледа - БСП поиска оставката на образователния министър

И на Бъдни вечер политиците не се успокояват и не се усещат, че е време да помълчат. След като вчера образователният министър проф. Тод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com