Почти няма клас без случай с наркотици, алармира д-р Цветелина Петкова

2254
Почти няма клас без случай с наркотици, алармира д-р Цветелина Петкова
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

„Почти няма училище и дори клас, без случай с наркотици. В художествените училища – има го, там умерено върви, но ги има вече и в спортните училища, където никога не са проявявали интерес към наркотици“, алармира психиатърът д-р Цветелина Петкова по време на конференция, посветена на пост-ковид, войни, икономика, климат, предизвикателства и отражения върху психичното здраве в България и Европа. Според д-р Петкова наркотиците са следващата епидемия на нашето общество.

Само за първите 9 месеца на 2019 г. от остра интоксикация са влезли в болница и потърсили помощ 8000 души и другото стряскащо е, че това са 586 малолетни и останалите 500 – 600 пълнолетни, а става въпрос за интоксикация – остро отравяне, изтъкна тя.

Пост-ковид синдром при психичното здраве регистрира международно изследване

Вече може да говорим за пост-ковид синдром по отношение на психичното здраве, а не само за физическото, както досега. Този извод направ...

„Хероинът ни държи все още на щрек, но новите психоактивни вещества започват да се появяват много усилено в кабинетите, наблюдава се и „завръщане“ на халюциногените, най-вече гъби, предимно от Австралия“, треви и други вещества от Африка, сподели наблюдения от клиничната си практика тя. „Обяснявам си го с това, че хората търсят нещо различно, омръзна им ковид, войни и търсят нещо божествено, ако може да е над живота, окултно, нещо над живота“, коментира психиатърът.

Д-р Петкова подчерта, че всички наркотици водят към психози и че при 90% от редовно употребяващите, особено венозни, настъпват силни психически разстройства, слабоумие, двигателни разстройства, деменция.

„Много са чести вече инфаркти и инсулти при деца и млади хора; поне 10 човека са влезли в болница миналия месец с халюцинации от гъби“, посочи още тя и разказа ужасяващи истории. Случаите вече са стотици и стават все по-страшни, добави тя.

„Много е опасна при нас тази „друсана марихуана“ – върху марихуаната ръсят вещества, но не знаеш какво получаваш и после - всякакви опасности от дизайнерските дроги и колегите не знаят какво да го правят пострадалия, защото не знаят какво е приел“, разказа психиатърът.

Д-р Петкова изрази тревога от „модата“ да се употребяват нови психоактивни вещества, включително такива, които трудно се дозират, а са в десетки пъти по-силни от хероина и от морфина и са много опасни.

За седмица: 470 дела по линия наркотици, над 3000 са проверките в училищата

МВР и прокуратурата са извършили над 3000 проверки в училищата от 7 декември насам, когато започна операцията по линия на наркотичните ...

Тя сподели още от наблюденията си, че дори след рестрикциите по отношение на райския газ, употребата от подрастващи не е спряла. „Пак си го намират, особено по купони, в домашна обстановка. Забраната си е забрана, но си намират начини за употреба“, каза тя. „Скоро имаше 3 случая с пострадали деца, като единият беше нещастен случай – 16-годишно момче паднало през тераса по време на купон и почива“, добави д-р Петкова и обърна внимание, че от райския газ се губи ориентация в пространството и времето.

Тя изтъкна, че е изчислено, че на всеки 40 секунди има по едно самоубийство в световен мащаб. „Този суицид не е непременно от депресивно изживяване – може да бъде импулсивност, може човекът да се е напил, може да се е дрогирал, но това е статистиката: на всеки 40 секунди по един човек се самоубива“, уточни тя и подчерта, че психоактивните вещества са съществен фактор и опасностите са много.

„Идват празници, дано не се веселим до крайност и елхата да ни гледа пълна с очички и дебнеща, защото има и законови рамки, дебнат и полицаите, а толерантността към наркотиците в България е нулева. Няма - взел съм, не съм взел, малко съм взел - толерантността е нулева, да се има предвид“, настоя д-р Петкова. 

ОЩЕ: Пост-ковид синдром при психичното здраве регистрира международно изследване

ОЩЕ от конференцията: Проф. Владимир Чуков: Вирусът на войната в Украйна се намира в Кремъл

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com