Проф. Сергей Игнатов: Решението за БАН е да се слее с университетите

2885
Проф. Сергей Игнатов: Решението за БАН е да се слее с университетите
Снимка: БГНЕС

До колкото зная тези 5 млн. лв. би трябвало да бъдат насочени към младите учени. Парите за наука и образование никога не стигат, дори да беше с 50 млн. увеличението, тъй като живеем във време, в което цената на научните изследвания става все по-висока и нямаше да е достатъчно. Затова университетите концертират усилията си в стратегии за набиране на средства и се намират в състезание за най-добри преподаватели. Така че колкото и да се увеличава, докато това не се съпроводи с решителни крачки за преструктуриране на системата ще имаме този проблем. Но в целия свят те не достигат. И днешния ден е и Ден на учените. Това каза проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието в ефира на БНТ.

Преди време бюджетът е отивал основно за училищно образование. До 1945 г. основната цел на българското образование е да подготвя патриоти и това е от времето на Възраждането. В момента бюджетът е консервативен и всеки би казал, че той не е добър. При тези огромни потоци мигрантски на българската граница и войните, които се водят до нас, ние нямаме друг изход. Имаме нужда от една модерна армия. Глобализацията не търпи запушени пространства. Борехме се да паднат границите, сега системата за сигурност изисква огромна инвестиция, за да може да се развие.

Образованието е приоритет, тъй като са подсигурени средствата за реформата в предучилищното и училищното образование. Тази драма ще продължава докато не се работи за сливане на Академията с определени висши училища. Колкото повече това се отлага толкова по-голяма ще става драмата. Както се оплакват, че труда на лекарите не е заплатен има хора, които взимат добри заплати.

Софийския университет вече няма това регионално господство, което имаше. И каквато ида е политиката младите си казват: „Това мога да го уча там, където наистина не липсва нито един от компонентите. „ Все още не сме готови за този състезателен живот, свикнали сме да живеем уютно. За да престанем да мрънкаме трябва да живеем състезателно, допълни още проф. Игнатов.

Учениците от ромски произход със стипендии от 30 евро могат да получават и държавни стипендии

Младежите от ромски произход, които печелят стипендии по проекта „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно обра...

От своя страна Юлиян Петров ръководител на Синдикат образование към КТ „Подкрепа“ напомни, че бюджетът за образование е повече само със 7%, а този на силовите министерства увеличението е с 25%. Не може да се каже, че науката и образованието вървят към един Златен век, но трябва да слушат повече министрите на просветлението.

Припомняме, че днес, в Деня на народните будители, 1 ноември, учени от БАН и Селскостопанска академия ще излязат на протестно шествие под надслов "Искаме ли да имаме наука в България". Протестът с искания за достоен труд и заплащане е организиран от двата синдиката в академиите - КНСБ и КТ „Подкрепа”, информира БГНЕС. Средната заплата в БАН е около 700 лева, докато средната в България е малко над 900 лева.

Шествието ще тръгне от 11:00 часа от сградата на БАН и ще премине по бул. "Цар Освободител" до сградите на Министерството на образованието и науките (МОН) и на Министерския съвет (МС). На площад "Независимост" ще бъде връчена декларация с исканията на работещите в двете институции. Маршрутът на шествието ще мине през бул. „Дондуков“ до бул. „Васил Левски“, където ще бъде поднесен венец на паметника на Апостола. То ще продължи до паметника на Св.Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека, през ул. "Оборище" до ул. ”15 ноември”, сградата на БАН.

Протестиращите ще връчат искания и в Народното събрание, с което шествието ще приключи. Очаква се в протеста да се включат около 2000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com