Родители не искат децата да се връщат в училищата и градините

5995
Родители не искат децата да се връщат в училищата и градините
Снимка: БГНЕС

От понеделни (4 януари), децата от 1. до 4. клас и тези в детските градини се връщат в клас и в градините.

Това предизвика недоволство сред родителски организации. Те се обръщат към министрите на образованието и на здравеопазването с искане училищата да останат затворени поне до края на първия учебен срок. Доводите им са проучвания, които оборват тезата, че децата не са преносители на заразата.

Новият щам на коронавируса e по-заразен, но не е по-смъртоносен

Новият вариант на коронавируса е много по-заразен и увеличава репродуктивното число с от 0,4 до 0,7, съобщи Би Би Си. Репродуктивното ...

Отворено писмо изпратиха "Родители за безопасно образование" и Фейсбук групата Science in Crisis. "Скорошно изследване, проведено от здравните власти в Германия, установява чрез генетичен анализ свръхразпространение на инфекцията в училище в Хамбург - един човек е заразил над 40 души. Вирусният геном е съвпаднал при всички изследвани проби. Това е нагледен пример за механизма на свръхразпространение и случилото се в Хамбург е поредно доказателство за ролята на училищата за пренасянето на заразата в общността", гласи част от текста. И още твърдения в отвореното писмо:

"По данни от проучване, публикувано в научното списание "THE LANCET" и проследяващо хода на пандемията в 131 държави по света, затварянето на всички образователни институции е една от стъпките, с която се намалява значително разпространението. Установена е тенденция на намаляване на репродуктивното число R с течение на времето след въвеждането като мяркана затваряне на училищата и значително увеличение на стойността при повторното им отваряне–с над 20%. Въведените мерки започват да дават осезаем резултат най-рано 3-4 седмици след въвеждането им, но ефектът от въвеждането и отпускането на тези мерки се забавя с 1–3 седмици, като това забавяне е по-дълго при наличие на повторно вдигане на мерките.

Според проучване, публикувано в сп. "SCIENCE" на 15 декември, 2020 г., което представя информацията от мащабно проследяване на ефективността на правителствените намеси чрез противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, затварянето на всички образователни институции, ограничаването на събиранията до 10 души или по-малко и затварянето на бизнеса "лице в лице" намаляват значително разпространението. При стандартните условия на модела по подразбиране процентното намаление на моментната стойност на репродуктивното число Rt (с 95% доверителен интервал) варира в определена степен. Чрез обзор на данните, свързани с всеки вид мерки, се стига до резултата, че едновременното затваряне на училища и университети намалява разпространението с 38%и индивидуалният ефект от затварянето само на едното ще бъде по-малък."

Според математика на Националния оперативен щаб Николай Витанов децата не са голям фактор за пренасяне на заразата, като се обосновава в числа: заразените между 0 и 19 години са малко над 7000, или 3% от общия брой случаи до момента.

Седмицата на коронавируса: По-малко нови случаи при повече направени тестове

Официално регистрираните случаи на новия коронавирус в България продължават да намаляват и като абсолютен брой, и като процент на полож...

Витанов добавя пред bTV, че очаква повишаване на случаите, но не заради връщането на част от учениците в клас, а заради семейните сбирки по празниците, както и вероятността новият щам на вируса да е вече у нас.

Немалко родители настояват децата да се върнат присъствено в училище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование