Родителско разделение заради щадящите тестове в цялата страна

3655
Родителско разделение заради щадящите тестове в цялата страна
Снимка: iStock

В 13 области вече има тестове за учениците от 1 до 4 клас, съобщиха от Министерството на образованието. Вчера (8 ноември)  изтече срокът, в който родителите на учениците от началния курс трябваше да декларират дали са съгласни децата им да бъдат тествани за Covid като условие да се върнат в клас. Най-ранната обсъждана дата за това е 10 ноември.

Междувременно стана ясно, че хиляди деца - ученици в 15 области на страната остават на дистанционно обучение, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването (МЗ) още 200 000 щадящи теста за COVID-19. Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени.

Екипът на Actualno.com провери какви са нагласите сред родители и учители в страната и някои столични училища. 

В София преобладават декларациите за съгласие спрямо тези против - близо 70% от родителите одобряват тестването. Засега в 5% от училищата няма да се организира въобще присъствено обучение - 12-13 училища.

Варна - 55% от родителите са декларирали съгласие за тестване. В 17 училища няма въобще да има присъствено обучение и остават онлайн.

В Бургас процентът е около 75 на сто "за" тестването.

Източник: iStock/Guliver

Пловдив - 4-ри училища в областта остават изцяло онлайн. Обработени са обаче само една трета от декларациите, пристигнали в училищата.

В Добрич Между 50 и 90 процента от родителите на деца са "за" тестването в училище

В Раковски родители излязоха на протест срещу масовото тестване от 1 до 4 клас. Те настояват децата им да учат присъствено, но да не бъдат проверявани за наличие на вируса. Един от основните аргументи е, че самите тестове са ненадеждни и ще травмират учениците. Протестиращите в Раковски предлагат тестове да се правят, когато в даден клас има установен случай на болно дете. Родителите инициираха подписка против тестването и се заканиха да бойкотират онлайн обучението. Кметът на града изрази подкрепата си.

В доста различна посока бяха родителските настроения в Русе. Над 80% от родителите в дунавския град са съгласни децата им да се върнат в присъствена форма на обучение и да бъдат проверявани. Тези предварителни очаквания обаче не кореспондират с обработката на декларациите- процентът пада и вече е около 50 на 50 "за" и "против".

Учениците ще се тестват за COVID-19 в класните си стаи

Министрите на образованието и науката акад. Николай Денков и на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издадоха заповед, която регламентир...

За сравнение - по информация на Регионалното управление на образованието в столицата от общо 2014 училища 11 ще останат онлайн за учениците от първи до четвърти клас в сряда.

Във Фейсбук директорът на 119 СУ Диян Стаматов съобщи, че 91,4% от родителите желаят децата им да се обучават присъствено, но 14,1% няма да позволят да се тестват в училище. На 10.11. ще се тестват и учат присъствено 424 ученици, а 67 ще продължат в ОРЕС.

В 22 ОУ над 80 процента от родителите са съгласни с тестването. Така в сряда няма да има нито една паралелка, която да е онлайн.

Как децата ще бъдат тествани за коронавирус в училище (ВИДЕО)

Децата (т.е. между I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за...

В 18 СУ "Уилям Гладстон", в сряда в клас се очаква да влязат около 650 деца, а 120 да продължат да учат от вкъщи. Или на тестване са съгласни 75% от родителите.

В 23 средно училище "Фредерик Жолио-Кюри" 94 на сто от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани

Директорът Величка Стойчева заяви: „В момента обобщаваме окончателните резултати, но до снощи беше 670 деца, за които бяха дали съгласие за присъствена форма и тестване, и 120 родители, чийто деца ще учат онлайн“.

В Средно училище 140 "Иван Богоров" над 80 процента от родителите са заявили желанието им децата да се върнат в класните стаи. От общо 13 паралелки, само една не е събрала необходимите 50 процента. По думите на директора Мая Зафирова педагогическият състав е срещнал разбирането и подкрепата на родителите за тестването на учениците в класната стая. 

Всичко, което трябва да знаете за тестването на децата в училище

Първоначално обявената дата 4 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас, след като им бъдат направени неинвазивни тестове вече е 8...

Източник: iStock/Guliver

В 22 СЕУ "Георги С. Раковски" 85 процента от родителите са заявили, че искат децата им да се върнат в клас. 

В 51 училище "Е. Багряна" съгласие за тестване са дали 86% от родителите на децата от 1 до 4 клас, съобщи директорът му Асен Александров.

В 8-о СУ "Васил Левски" присъственото обучение ще започне от следващия вторник, за да има повече време за подготовка за тестването и за предстоящите в неделя избори.

Спорът кой да прави проверката за вируса продължава. Близо 550 директори изпратиха отворено писмо до ресорните министерства с желание тестовете да се правят не в клас, а вкъщи. По данни на образователните синдикати, над 90% от учителите настояват проверката на учениците да се осъществява не от тях, а от родителите. В същото време министърът на образованието и науката Николай Денков съобщи, че тестването на децата в училище ще продължи, докато общата заболяемост падне под 250 на 100 000 души. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование