Шефът на Фонда за лечение на деца се оправдава с ЕС за нежеланието си да намали бюрокрацията

1040
Шефът на Фонда за лечение на деца се оправдава с ЕС за нежеланието си да намали бюрокрацията

Би било крайно претенциозно да кажа, че за 20 дни Фондът заработи ефективно. Основната ми задача беше да не позволя деца в нужда да им бъде забавено лечението. Такива забавени случаи няма, подчерта проф. Владимир Пилософ, новият шеф на Фонда за лечение на деца.

Какъв е проблемът да се употреби думата „спешно”, реагира веднага Григор Малинов, баща на дете, което се лекува с помощта на Фонда. Когато става въпрос за забавяне, това се драматизира – има много заболявания, при които дали ще има решение днес, утре, след 15-20 дни, няма значение. Не са се налагали обаче такива забавяния, каза Пилософ пред Нова телевизия. Той заяви и, че не е вярна информацията на Надежда Цекулова, бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, обяви, че 13 деца няма да получат финансиране за лечение веднага. Цекулова заяви, че това е абсурдно високо число.

Няма неразгледани молби на деца за лечение, увери проф. Пилософ

Не е вярно, че Общественият съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ) не е разгледал всички молби на последното си заседание....

От 90 деца в списъка, който сега се гледа, 70% са за лечение в България. Когато има отложени деца, това е нещо просто – дадените становища от медицинските специалисти са противоречиви. Именно по време на Обществения съвет се решава да има консилиум за всеки случаи – съвсем скоро аз ще мога да организирам такива консилиуми, които да преглеждат на място спорните случаи и да взимат решения, каза Пилософ, който имал устно съгласие от здравния министър Петър Москов и скоро щяло да има заповед.

Бих желал децата ни да се лекуват в България така, както детето ми се лекува в България, каза Григор Малинов. Според него се е получил цирк с акцията срещу Фонда – той даде пример за себе си, тъй като е имало решение за случая с неговото дете, но след смяната на ръководството три пъти е ходил, за да вземе вече готовото решение. Извоювайте си правото да си подписвате формуляра S2, призова Малинов. S2 е един чек, с който НЗОК се задължава да плати определена сума след време на национална здравна организация на друга държава. При S2 има както процедури, които се покриват от НЗОК, така и такива, които се плащат за процедури само в чужбина – например трансплантации. Няма да се съглася аз да подписвам S2, заяви Пилософ. Има европейска процедура, която определя сегашното положение, добави професорът, според когото това няма да забави леченията.

Отидох да взема S2 и ми казаха, че шефът на НЗОК е в заседание и не може да подпише формуляра веднага, а на следващия ден. Това е загуба за мен и семейството ми – добре че хората се смилиха, опонира Малинов.

Случай с детска церебрална парализа

Фондът за деца разгледа 95 заявления за лечение

Днес, 18.05.2016 г., Общественият съвет към Център „Фонд за лечение на деца” проведе заседание, на което разгледа всички за...

Проф. Пилософ беше попитан от майка на болно дете защо не се задейства и не позволи лечение на детето в Сърбия от руски специалисти. Шефът на Фонда отговори, че е имал само три дни след решението на Обществения съвет и ако няма резултат от преговорите му руските специалисти, работещи в Сърбия, да приложат метода си и в България, децата ще се пращат в Сърбия. Ниш е на две крачки, проблем няма – ще отидат през юни. Както винаги в България се работи без да има пълната информация, подчерта назидателно Пилософ.

В края на април гласност получи и случая с 2-годишната Бориса Янкова от Варна с муковисцидоза, която е претърпяла 5 операции и е доведена до това състояние поради отказа на Фонда за лечение на деца да се лекува в чужбина с мотив „няма убедителна причина за допълнителна диагностика и лечение". Родината ѝ не може да ѝ осигури адекватно лечение и освен, че детето често е поставено на границата между живота и смъртта, родителите ѝ плащат от 600 до 2000 лв. всеки месец, за да я спасят. НЗОК не поема разходите по лечението. Продължителността на живота на пациенти, живеещи в Европа с тази диагноза, е два пъти по-голяма в сравнение у нас, където болните рядко достигат пълнолетие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com