Следата, която оставяме: Безценното съкровище на столетните учители

1123
Следата, която оставяме: Безценното съкровище на столетните учители
Снимка: Klett

Мира Добрева разкри дълбокия свят на столетниците, запечатани в едноименната ѝ книга, по време на поредното издание на Е-Академия

Столетникът може и да е човек, когото не сме забелязвали досега. Хората сякаш имат предразсъдъци и към тях. Предполагат, че няма какво да вземат от тези възрастни хора в зенита на живота си, а в нашия свят всеки иска да взима и малко са хората, които дават.

Издателство Клет България стартира първата по рода си Е-Академия за българските учители

Издателство Клет България обяви началото на новата си дългосрочна Е-Академия, създадена специално за личностното усъвършенстване и разв...

Това са в бегъл преразказ думите на Мира Добрева в поредното издание на Е-Академията на издателство Клет България, където тя гостува миналия вторник. Те носеха дълбок замисъл, който не убягна на присъстващите по време на лекцията, която протече  под надслов “Следата, която оставяме”, а популярната водеща и журналист се описа вълнуващите и въздействащи истории със столетниците, с които е имала възможността да се срещне, и в частност столетниците посветили се на учителската професия.

Формулата на столетника

“Учителите знаят формулите на чувствата”, казва Мира Добрева. Няма как да не се съгласим. И слушайки различните истории, няма как да не се събуди онзи глас, който казва, че учителството наистина е призвание. И сто години по-късно учителят си остава винаги учител. Мира Добрева споделя няколко интересни истории със зрителите, които представя някак естествено и увлекателно, сякаш слушаме разказ или четем роман. Историите на баба Верка, чиито ученички я посещават дори 80 години след като са завършили, всеки 15-и септември, или песента на маминка Ханя, която вдъхновява със своята живина и апетит към живота; прочувственото стихотворение на дядо Слави, който рецитира “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово”, така че емоцията на всички пролича дори виртуално. Всички тези истории, събрани в едно, пресъздават образа на българския учител в годините.

Хора натрупали много, хора които са научили много и са дали още повече на своите ученици. Както и самата Мира Добрева посочва, “учителите са хора вселени и в тях се крие огромно богатство”, стига ние, по-младите от тях, да искаме да се научим и да вземем. А при столетниците това проличава с още по-голяма сила. Това са хора, които са запазили духа си въпреки годините. Времето не е успяло да ги сломи и те и в края на живота си са същите, каквито са били, може би и в неговото начало - учещи, любопитни, интересуващи се.

Може би такива са всички учители и вероятно това е пламъкът на професията, който проличава в работата, а и извън нея. Учителят е такъв и в личния си живот, и в срещите с приятели, и в срещите с ученици. Уроците остават завинаги.

Обучение в електронна среда и работа с деца със СОП, или предизвикателства две в едно

“През цялото ми време в училище аз бях до голяма степен обезкуражен. Не е приятно да се чувстваш изцяло превъзхождан и да си най-...

Уроците на столетниците

Те са неизменна част от тях. Според водещата, която е имала възможността да се докосне до толкова много столетници по време на написването на своята едноименна книга, именно сред учителите, е успяла да събере ценни уроци, които прилага и днес.

Като това да покажеш с малките жестове на хората около себе си, че те са важни за теб, или да виждаш красотата на малките неща и на детайла - да изпиеш кафе в компанията на приятел, да повървиш сред градските улици, да си подариш приятно ароматно преживяване под формата на любим парфюм.

Столетниците всъщност никак не са по-различни, напротив, имат много по-обран и култивиран поглед над света, в който живеем, затова и техните уроци са ценни и могат да ни дадат бърза представа за реалността. Могат да ни приземят и да ни покажат кои са важните неща, на които наистина си струва да обърнем внимание. Със сигурност злободневието и тежината от лошотията са нещата, които самата Мира Добрева твърди, че няма да последва в своя живот, отговаряйки на зрителски въпрос по време на сегмента с въпроси и отговори.

Минало и бъдеще

Четенето с разбиране може да е лесно и приятно. Ето как.

Ролята на четенето с разбиране е от решаващо значение в обучението. Някой деца още след първия прочит на даден текст го разбират, а на ...

Говорейки за столетници, няма как да не засегнем и най-малките - възпитаниците на учителите и това какви са днешните ученици. За Мира Добрева учителите днес са герои и заради огромния тест, който успешно издържаха по време на дистанционното обучение. Водещата смята, че образованието коренно се е променило през годините. Ако в миналото учителят е имал абсолютен авторитет и всички са се прекланяли пред личността му, днес ситуацията е малко по-различна. В наши дни учителите са в по-неизгодна позиция и понякога не получават необходимото доверие. За водещата обаче светлина в тунела има.

Тя вярва, че всеки, който търси и има нужда от знание, ще стигне до него и няма човек, който да е избягал или да се е скрил от написаното слово. За нея не е страшно, че децата днес ще пораснат и остареят, незнаейки какво е радиоточка, но наясно с всеки хотспот. Напротив. “Те ще бъдат различни, но не по-малко истински и в това няма нищо лошо”, казва популярната водеща.

Все пак редно е да разкрием каква наистина е формулата на столетниците. Как остават такива толкова дълго? И въпреки че маминка Ханя го сподели само със зрителите на Е-Академия, издаваме, че рецептата за дълголетието е повече смях и малко обикновен френски крем за лице.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com