Стаи за молитви в училищата няма да има

11823
Стаи за молитви в училищата няма да има

Образователният министър Сергей Игнатов отсече, че стаи за молитви в училищата не може да има. "В светско училище няма как да има такива места. След като родителите са изпратили детето си на училище, трябва да спазват законите на страната", заяви Игнатов във "Факторът Кошлуков" по TV7. Той посочи за пример Германия, където не са разрешили стаите за молитва, предаде БЛИЦ.
Преди няколко дни гимназист поиска стая за обедна молитва (намаз) от директорката на Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии “Проф. д-р Георги Павлов” - София, но тя му отказала. Жалбата беше отрязана и от Комисията по защита от криминация (КЗД). Л. Д. от Драгичево, Пернишко, който е мюсюлманин, поиска да му се осигури помещение, където да се моли на Аллах по обед, без да притеснява другите ученици.

Игнатов коментира и искането на ДПС за обучението на майчин език. "Не го формулираха като турски, а като майчин. После го внесоха като малцинствен. Използват се всички места, където може да се окаже натиск. Идват избори и явно въпросът се политизира. Гарантирано е правото на изучаване на майчин език до 4 часа. Тези, които имат турски майчин език, са облагодетелствани, има специалност тюркология. Майчиният език е право, но той не може да бъде задължение. Забелязва се слабост и несигурност в ДПС. Те искат да определят кой е турчин в България. Има един принцип - образованието в Европа се основава на правото на избор", обясни Сергей Игнатов.

Редактор: Десислава Ушатова

Местата в занималните не стигат за всички деца

Със старта на учебната година стана ясно, че не всички ученици до 3-ти клас ще са в училище целодневно. Въпреки че по закон е задължите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com