Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Бюджет 2019 парите за образование не стигат, алармират от КТ "Подкрепа"

21 ноември 2018, 20:54 часа • 9034 прочитания

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" настоява за финансиране на българското образование през 2019-та година в размер на 10 млрд. лева или 6% от БВП за изпълнение на този стратегически приоритет в програмата на българското правителство по примера на реформиращите се образователни системи в европейските държави. Средствата са необходими за обезпечаване на новите политики към по-качествено образование, с което да се приближим към модерните европейски образователни системи.

Синдикалните лидери подчертаха, че от пет години предлагат 6% от БВП да се определи за образованието, но предложението за държавния бюджет през 2019 г. отново е за по-нисък размер на финансирането, а именно 3,6% от БВП.

"Парите от 4,1 млрд лева не са достатъчни – категоричен е председателят на синдиката Юлиян Петров. - 10 милиарда са средствата, които биха стигнали, за да може и физическата среда в българското училище да покрие някакви минимуми, но на този етап тия пари ги няма“, алармира той.  

Г-н Петров определи като положителен знак, че в Бюджет 2019 увеличението на учителските заплати е с 20% и увеличението на допълнителните плащания също е 20%. Но от синдиката не са оптимисти, че това е достатъчно да се задържат учителите. Те изразяват тревога и загриженост, че парите няма да стигнат за обновяване на физическата среда в българските училища и детски градини; за преминаването към едносменен режим на организация на учебния процес; за реформирането на административните дейности, с които е натоварен българския учител, и които го разделят от ученика;, за допълнителните форми за занимания по интереси, познати като кръжоци, които имат много силен възпитателен ефект; за преодоляването на бариерите за комуникация с родителите; за привличане и задържане на младите учители; за качествена храна и по-пълно обгрижване на учениците; за повече педагогически съветници заради нарастващата агресия; за покриване на транспортни разходи и други политики за подобряване статута на учителя, които изискват по-голямо финансиране.

Синдикалистите считат, че притесненията за липсата на достатъчно млади учители след пет и повече години са основателни и силни.

В подкрепа на общото становище, заместник-председателят на синдиката Георги Шошев допълни: „По-високият процент, който искаме, ще гарантира не само увеличението на заплатите, но и материалната база в училищата. Няма стандарт за училище – не се знае кога една сграда е обявена за училище. Къде е финансирането за кабинетите по химия, физика, биология, за физкултурните салони?! Всичко това трябва да се случи, за да се подобри и качеството на обучение. Затова ние настояваме за повече средства в образованието за осъществяването на добрите политики, които са заложени.“

До края на настоящата седмица между социалните партньори в МОН ще бъде подписан анекс към Колективния трудов договор, според който от началото на 2019 г. ще бъдат увеличени индивидуалните работни заплати на учителите с 20% и на допълнителните плащания с не по-малко от 20%.

Министерството на науката и образованието в момента е готово с проект на стратегия за възпитанието в образователните институции. Синдикатът безрезервно подкрепя общата  работа в тази посока за възраждане на възпитанието като много важен елемент, в партньорство с родителите. Очаква се стратегията да влезе в сила до месец, но е важно тя да стане политика. Конкретна мярка, която предлагат от Синдиката, е въвеждането на оценка за дисциплина и възпитание, която да бъде задължителна и да участва в балообразуването, за да допринесе за предотвратяване на агресията в училищата. От изследваните пет държави, само във Финландия няма такава оценка, уточни г-н Петров.  

Синдикатът ще продължи да настоява и за промени в Закона за образованието, които регламентират най-много два мандата за длъжността „директор“ на училище. Промените кореспондират с деполитизацията на българското образование. Апелът на синдикалистите е за по-малко политическа намеса в образованието.

В синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" членуват 18000 педагогически и непедагогически специалисти от цялата страна.

Камелия Джанабетска
Камелия Джанабетска Отговорен редактор
Новините днес