10 000 деца-бежанци са безследно изчезнали в Европа

5283
10 000 деца-бежанци са безследно изчезнали в Европа
Снимка: Gettyimages.com

Най-малко 10 000 деца-бежанци се водят за безследно изчезнали в Европа, съобщава европейската полицейска агенция Европол. 

Без да бъдат придружавани от родителите си децата са пристигнали на Стария континент през изминалата година по време на голямата бежанска криза. Има опасения, че изчезналите деца са попаднали в ръцете на организираната престъпна мрежа за трафик на хора, пише британското издание Guardian, цитирано от БГНЕС. 

Гърция: Нечестно е да се твърди, че не защитаваме границите си

Гръцкият министър по миграционните въпроси Янис Музалас отхвърли критиките срещу властите в Атина за недостатъчната охрана на нейните г...

Ръководителят на Европол Брайън Доналд съобщи, че няколко хиляди деца са изчезнали, след като са били регистрирани в някоя от държавите. Само в Италия 5000 непълнолетни се водят за безследно изчезнали, а в Швеция техният брой е 1000, съобщи Доналд и предупреди, че "перфектно организираната престъпна структура сега се фокусирала върху бежанците". 

"Няма да бъде пресилено, ако кажем, че на този етап издирваме над 10 000 деца. Всички те няма да бъдат използвани от престъпната мрежа. Част от тях може би вече предадени на техните семейства. Но ние не знаем къде се намират тези деца, какво правят и с кого живеят", подчерта още ръководителят на агенцията. 

Според данни на международната хуманитарна организация Save the children през изминалата година в Европа са пристигнали поне 26 000 деца без родителите си. 

От Европол твърдят, че 27 на сто от пристигналите бежанци в страните от ЕС през изминалата година са били непълнолетни. През 2015 година в ЕС пристигнаха над 1 000 000 бежанци, което означава, че сред тях е имало поне 270 000 деца.

Австрия планира да депортира 50 000 мигранти през следващите 3 години

Целта на австрийското правителство е през следващите три години да върне обратно 50 000 мигранти. Това се казва в план на властите във ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа