АЕЦ "Запорожие" отново е свързана с украинската мрежа

1838
АЕЦ "Запорожие" отново е свързана с украинската мрежа
Снимка: Енергоатом

Един от реакторите на АЕЦ „Запорожие“ отново е свързан към украинската енергийна система, обявиха от държавната компания „Енергоатом“ в петък. Това означава, че най-голямата атомна централа в Европа, която е под контрола на руските окупатори, произвежда електричество за нуждите на Украйна.

"Днес, 26 август 2022 г., в 14:04 ч. един от спрените вчера енергоблокове на АЕЦ "Запорожие" беше включен към електропреносната мрежа. В момента мощностите се увеличават. Няма забележки по работата на оборудването и системите за безопасност", обявиха от "Енергоатом" в "Телеграм".

МААЕ отива на мисия в АЕЦ "Запорожие" следващата седмица, Русия опитва да я саботира

Експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще посетят АЕЦ „Запорожие“ следващата седмица. Това обяви в чет...

"Професионалистите от ядрената енергетика на Запорожската АЕЦ са истински герои! Те неуморно и здраво държат на раменете си ядрената и радиационната безопасност на Украйна и цяла Европа и работят самоотвержено, за да може родината им да има живителна електроенергия", добавиха от държавната компания.

Припомняме, че поради военните действия вчера АЕЦ-ът остана за известно време напълно без ток - за първи път в историята си. Това е много сериозен риск от катастрофа и, както каза президентът на Украйна Володимир Зеленски, "светът беше на крачка от радиационна авария".

Около 12 ч. на 25 август е била изключена въздушната линия, поради което енергоблок №5 също е бил изключен от мрежата с последващо задействане на аварийната защита, а енергоблок № 6 е бил прехвърлен на захранване за собствени нужди. После Днепровската въздушна линия е била възстановена и съответно шести енергоблок е бил отново включен към нея. Но в 14:14 часа за втори път се стига до изключване на линия "Днепровская" и последващо изключване на шести енергоблок, последвано от задействане на аварийната защита. По-късно, според съобщение на енергийната компания, системите за автоматизация и сигурност са заработили в нормален режим.

Мистериозни брошури с ядрена заплаха над Никопол: Как се живее до АЕЦ "Запорожие"

В нощите, когато ги чува, Михайло Клинг излиза на балкона си на деветия етаж в Никопол (Днепропетровска област), за да наблюдава изстре...

Заради руския обстрел вече са унищожени три от четирите линии, които свързват АЕЦ "Запорожие" с украинската енергийна система, според "Енергоатом". В последните дни АЕЦ "Запорожие" разчиташе единствено на последната въздушна линия ВЛ-750 кВ "Днепровская".

Междувременно стана ясно, че от 23 август лекарите в района са започнали да издават калиев йодид в доза от 125 mg на жителите на квартал Хортицки - един от седемте административни градски квартала на гр. Запорожие. Решението е взето в съответствие с препоръките на Министерството на здравеопазването на Украйна, които гласят, че на жителите на населени места, живеещи в 50-километрова зона от източника на радиация, се препоръчва да извършват йодна профилактика. Това обяви в "Телеграм" временно изпълняващият длъжността кмет на Запорожие - Анатолий Куртев.

Разстоянието от АЕЦ-а до Хортицкия район е около 45 километра. "Ето защо, за да се спаси човешки живот и да се осигури на населението необходимото лекарство при евентуално изтичане на радиация, се стартира издаването на калиев йодид", обясни Куртев.

Той заявява, че в Запорожие не са регистрирани превишения на радиационния фон. В същото време, в случай на спешност, както възрастните, така и децата вече ще бъдат подсигурени с йод и ще могат да се защитят навреме, отбелязва кметът. "Подчертавам, че е необходимо лекарството да се приема само при официално съобщение за радиационна авария и при заплаха от навлизане на йод в организма. В никакъв случай не трябва сами да използвате йодид предварително или за всеки случай!", гласи съобщението му.

Украинците вече са убедени как руснаците искат да ги набедят за ядрен инцидент

По данни на украинското разузнаване руснаците са обстреляли територията на Запорожката АЕЦ от миномети. Целта им е да постигнат повишав...

Към 25 август лекарството са получили 4029 души, от които 1138 деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа