АЕЦ Запорожие остана без ток за първи път в историята си: Защо това е опасно?

12113
АЕЦ Запорожие остана без ток за първи път в историята си: Защо това е опасно?
Снимка: Енергоатом

Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, остана за известно време днес напълно без ток заради военните действия, които се водят в непосредствена близост до нея. Това се случва за първи път откакто съоръжението е пуснато в експлоатация и представлява много сериозен риск от избухването на авария. Проблемът е, че при изключването й от електропреносната мрежа, атомната електроцентрала може да се захранва единствено от дизелов генератор - ако той се повреди, ядрените реактори ще се нагреят до опасна температура и това ще доведе до изпускане на радиация.

Заради руския обстрел вече са унищожени три от четирите линии, които свързват АЕЦ "Запорожие" с украинската енергийна система, посочва украинската държавна компания "Енергоатом". В последните дни АЕЦ "Запорожие" разчиташе единствено на последната въздушна линия ВЛ-750 кВ "Днепровская". Днес обаче заради пожар в пепелните депа на разположената наблизо Запорожка ТЕЦ (причинен от масиран обстрел, като украинското разузнаване посочи, че руснаците нарочно стрелят там, за да вдигнат радиоактивен прах и така да обвинят украинците, че предизвикват авария) тази линия също за кратко бе изключена, при това на два пъти.

Срив в електрозахранването на АЕЦ Запорожие, сработили са системите за сигурност

След авария в електрозахранването в АЕЦ "Запорожие" системите за сигурност са сработили и станцията е била повторно свързана към мрежат...

От "Енергоатом" уточняват, че първия път въздушната линия е била изключена в 12:12 часа. Вследствие на това енергоблок № 5 също е бил изключен от мрежата с последващо задействане на аварийната защита, а енергоблок № 6 е бил прехвърлен на захранване за собствени нужди.

ОЩЕ: Срив в електрозахранването на АЕЦ Запорожие, сработили са системите за сигурност 

В 12:29 часа Днепровската въздушна линия е била възстановена и съответно шести енергоблок е бил отново включен към нея. Но в 14:14 часа за втори път се стига до изключване на линия "Днепровская" и последващо изключване на шести енергоблок, последвано от задействане на аварийната защита. В момента, според съобщение на енергийната компания, системите за автоматизация и сигурност работят в нормален режим.

Кметът на окупирания от руснаците Енергодар Дмитрий Орлов заяви, че радиационният фон в града е 10,4 микрорентгена на час, което е в границите на нормалното, информира украинското издание "Фокус". 

Какви могат да бъдат възможните последствия?

Русия е разработила подробен план за изключване на АЕЦ "Запорожие" от украинската електропреносна мрежа. Това може да доведе до катастрофална повреда в нейните охладителни системи. Това писа британското издание The Guardian във вчерашния ден.

Руски военни от АЕЦ Запорожие са в реанимацията с лъчева болест, твърди парамедик

Руски военни, които са се намирали на територията на Запорожката атомна електроцентрала, са хоспитализирани със симптоми на лъчева боле...

В интервю за изданието директорът на "Енергоатом" Петро Котин за пореден път предупреди, че ситуацията е критична - 3 от 4-те основни линии, свързващи АЕЦ-а с украинската енергийна система са вече повредени, а 2 от 3-те резервни линии са извън строя.

От Държавната инспекция за ядрен отговор на Украйна многократно алармират, че спирането на енергоблоковете на АЕЦ "Запорожие" и загубата на източници на енергия ще доведе до изпускане на радиация. По същия сценарий се случи катастрофата в АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. Постоянното електрозахранване е необходимо за охлаждането на ядреното гориво в активните зони на реакторите, както и за отработеното гориво в предвидените за това басейни. 

ОЩЕ: Експерти: Русия се опитва да провокира сценарий "Фукушима" в АЕЦ Запорожие 

На 23 август "Енергоатом" съобщи за увеличаване на концентрацията на руска военна техника в АЕЦ "Запорожие", където са били докарани и допълнителен брой руски военни. Вчера, 24 август, пък се появи съобщение на Росгвардия, че руските военни са задържали трима души в Енергодар, които са обвинени в предаване на информация на Въоръжените сили на Украйна за разполагането на руските сили в близост до атомната електроцентрала. По техни сведения двама от задържаните са служители на АЕЦ "Запорожие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com