Ако няма пушечно месо на руската армия, следват наказания

4479
Ако няма пушечно месо на руската армия, следват наказания
Снимка: Getty Images

На 20 юли Държавната дума - долната парламентарна камара на Русия - одобри поправки, с които се увеличават наказанията за укриване от военна служба. По-сурови ще бъдат мерките също така срещу длъжностни и юридически лица, които не оказват съдействие на усилията на руската армия за формиране на въоръжени сили.

Поправките увеличават глобите за неизпълнение на военни призовки от 3000 рубли (33 долара) до 50 000 рубли (553 долара), а глобата за укриване от военномедицински прегледи се повишава от 3000 до цели 25 000 рубли (277 долара), предава "Телеграм" каналът "Baza".

Русия проведе учение с бойна стрелба в Черно море, порази "кораб мишена"

Военноморските сили на Русия са провели "учение" с бойна стрелба в северозападната част на Черно море, съобщи Министерството на отбрана...

С измененията се увеличават глобите за съответните граждански лица, длъжностни лица и предприятия, които не изпълняват мобилизационни задължения във военния транспорт, не уведомяват или не предоставят възможност на призованите лица да се явят в службата за военна регистрация и наборна служба или не предоставят списъци на лицата, които имат право на призовка.

Значи ли това нова мобилизация?

Измененията ще влязат в сила през октомври, което кара руски източници да спекулират, че Кремъл възнамерява да започне втора мобилизационна вълна през есента на 2023 г.

През 2023 г. Русия започва есенния цикъл на наборна военна служба на 1 октомври и може би поставя условия, за да гарантира, че няма да има опити за предотвратяване на тези усилия. Руските официални лица обаче биха могли да отложат есенния цикъл, както направиха през есента на 2022 г. след началото на частичната мобилизация, пише в днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Една руска кампания за създаване на хибридни сили, при която се прави опит за едновременно провеждане на редовния шестмесечен цикъл на наборна военна служба в допълнение към мобилизация в резерва и/или чрез призоваване на резервисти, вероятно ще натовари капацитета за обучение на руската армия, без да произведе своевременно значителен брой обучени резервисти, добавят от ISW.

Вдига се горната граница на наборната възраст

В Русия горната граница на наборната възраст ще бъде увеличена на 30 години. Ръководителят на Комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов заяви, че сега възрастта за наборна военна служба ще бъде от 18 до 30 години.

Командир на "Вагнер" призна за огромни загуби в Бахмут, уличи в лъжа Русия

Свързан с частната военна компания "Вагнер" източник съобщава, че близо 80% от групата наемници на Евгений Пригожин са били ранени или ...

Долната граница на наборната възраст няма да бъде повишена на 21 години.

Новите правила ще влязат в сила през пролетта на следващата година.

Закон за дроновете

На 20 юли Държавната дума прие и закон, който ще позволи на служби, министерства и на някои частни охранителни компании да спрат експлоатацията на дронове в Русия.

Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за сигурност (ФСБ), Националната гвардия на Русия (Росгвардия), Службата за външно разузнаване (СВР), Федералната служба за изпълнение на наказанията и Министерството на извънредните ситуации ще могат да спрат използването на всички въздушни, наземни и подводни дронове. Законът важи и за служителите на частни охранителни организации, които са преминали професионално обучение за борба с тероризма.

Ефектът и пораженията на касетъчните бомби: Украинците удрят здраво (ВИДЕО)

Касетъчните бомби, които САЩ обещаха на Украйна, вече се използат на бойното поле там. Неколкократно имаше сигнали за това, а координат...

ОЩЕ: Повече и по-тежко оръжие за Кадиров: Реформа заради бунта на Пригожин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Русия вкара още европейски политици в списъка за издирване, Христо Грозев остава вътре

Българка в Словакия: Направиха Фицо мъченик и герой, а партията му - борец за свобода

За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com