Амстердам става първият град в света, забранил реклами на изкопаеми горива и авиокомпании

1330
Амстердам става първият град в света, забранил реклами на изкопаеми горива и авиокомпании
Снимка: Getty Images/Guliver

Амстердам ще стане първият град в света, който ще забрани рекламите на изкопаеми горива и авиокомпании в опит да намали „излишъка“ от рекламата на изкопаеми горива, информира Евронюз.

Това означава, че превозни средства на изкопаеми горива като бензиновите автомобили, както и полети, вече няма да се рекламират в метростанциите на Амстердам или в центъра на града.

Новият закон следва масови движения в и около столицата, които бяха ръководени от инициативата Reclame Fossielvrij (Свободна от замърсяване реклама). Групата координира писмо от над 50 местни организации с искане Амстердам да се освободи от изкопаемите горива.

„Решението за забрана на рекламата на изкопаеми горива в метростанциите идва в решаващ момент в борбата срещу изменението на климата. Реклами, които представят изкопаемите горива като нормални, влошават климатичните смущения и нямат място в град или държава, която се съобразява с Парижкото споразумение“, казва Фемке Слийгерс, координатор на Reclame Fossielvrij.

Въпреки че холандската кампания е насочена само към столицата, има признаци, че същата тази инициатива може да се разпространи и в други големи градове в Холандия, като Хага, Ротердам и Утрехт.

В цяла Европа възникнаха няколко масови кампании срещу рекламата на изкопаеми горива, които получиха значителна обществена подкрепа.

Във Франция мрежата за съпротива срещу рекламата (Résistance à l’Agression Publicitaire) изготви доклад, демонстриращ спешността на подобни закони за борба с рекламата на изкопаеми горива. Той насърчава публичността на изкопаемите горива да бъде регулирана по подобен начин на рекламите на тютюн и алкохол.

В Обединеното кралство Badvertising Campaign също се бори за забрана на рекламата на изкопаеми горива, използвайки подобни стратегии на предишни кампании срещу реклами на тютюн, които станаха незаконни във Великобритания през 2007 г.

Лео Мъри, основател на климатичната благотворителна организация „Possible“, чиято цел е да забрани рекламата на SUV в Обединеното кралство, има съмнения относно тази стратегия и иска да ускори процеса.

„Въпреки че в крайна сметка кампаниите срещу тютюнопушенето бяха ефективни, отне десетилетия и нямаме достатъчно време“, каза той.

Инсталираха конопени тоалетни в Амстердам

Конопени тоалетни са инсталирани в Амстердам, Нидерландия. Според изданието Dezeen те трябва да спрат тези, които обичат да пият в кръч...

Въпреки това Мъри все още има вяра в слагането на край на рекламата на изкопаеми горива благодарение на прецедента, създаден от този ход на холандците.

„Сега, когато това се случи в една европейска столица и изглежда се разпространява в цяла Холандия, то ни позволява да правим подобни промени тук и да следваме техния прецедент за извършване на значителни промени. В момента във Великобритания градове като Ливърпул водят подобни дискусии за бъдещето на рекламата на изкопаеми горива", каза той.

В свят, който все повече зависи от интернет и технологиите, остават сериозни въпроси как най-добре да се демонтират широко разпространените реклами на изкопаеми горива.

Мъри посочва въздействието на рекламата върху човешкото поведение.

„Като цяло рекламата насърчава неустойчиви нива на потребление, тъй като повечето рекламирани продукти са продукти, от които никой не се нуждае. Когато хората купуват стоки от първа необходимост, те ги купуват без подтик, защото има присъща потребност, която не е необходимо да им се рекламира. За да обърнем климатичната криза, трябва да се насочим към цялата реклама, а не само към изкопаемите горива", съветва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа