Белгийски медии: Шансовете за присъединяване на Западните Балкани към ЕС са малки заради нелегалния трафик

21529
Белгийски медии: Шансовете за присъединяване на Западните Балкани към ЕС са малки заради нелегалния трафик
Снимка: iStock

Докато въпросът с незаконния трафик не бъде разгледан подобаващо, шансовете държавите от ЕС да станат по-отворени за прием на нови членове са малки, пише белгийският портал Businessam.be.

Според публикувания текст, една от причините, заради които се бави членството на държавите от Западните Балкани в ЕС, е, че тези страни са център на незаконен трафик и на всякакъв вид мръсен бизнес.

На 10 ноември в София: Среща на върха ЕС-Западни Балкани

Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се срещнат на 10 ноември на среща на върха в София, когато трябва да бъде приет планът за реализа...

Порталът припомня изказване на бившия финансов министър на Белгия Йохан ван Овертвелт, който в отговор на темата за разширяването на ЕС, която е във фокуса на словенското председателство, подчерта ролята на държавите от Западните Балкани в търговията с наркотици.

„Не само в производството, но и в снабдяването със суровини, например от Колумбия и Афганистан, в производството на синтетична дрога – малко неща са известни, затова ще разгледаме въпроса по-обстойно“, каза той.

Порталът Businessam.be припомня и неотдавнашен текст на „Ню Йорк Таймс“, в който се коментира подробно незаконната търговия с тютюн, подчертавайки, че „в Черна гора са убити следователи и журналисти, които се опитали да разкрият трафикантите“. Авторите на материала припомнят, че нелегалната търговия с цигари „беше важна индустрия за Черна гора с тайната благословия на САЩ още от балканските войни в началото на миналия век“.

Световната нелегална търговия с тютюн се оценява на 40-50 млрд. долара годишно, според оценки на Световната банка, и продължава да нараства. Пандемията доведе до увеличаване на нелегалната търговия с цигари, което, от своя страна, допринесе за нарастване броя на пушачите, които търсят по-евтини тютюневи изделия, върху които няма наложени данъци.

Йотова е песимист за следващо политическо разширяване, особено по посока Западни Балкани

"Ще имам повече доверие в Европа, само ако разбера какво ще бъде отношението към Шенген. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в инте...

Отделни по-високи данъци направиха нелегалния трафик още по-атрактивен, посочва порталът. И незаконният трафик, и по-високите данъци стимулират нелегалния пазар. Тези незаконни дейности не само че ощетяват икономиката, но представляват заплаха и за общественото здраве, тъй като нелегалното производство няма необходимия контрол на качеството.

Докато тези въпроси не бъдат решени, шансовете държавите членки на ЕС да бъдат по-отворени към разширяването, са малки. Това показва, че проблемите в региона влияят и на ЕС, затова е важно Евросъюзът да намери алтернатива за стабилизиране в региона, дори и членството да не е реално, пише в заключение Businessam.be.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа