Берлускони: Путин беше тласнат към войната от руското население, партията и министрите си

6735
Берлускони: Путин беше тласнат към войната от руското население, партията и министрите си
Снимка: Getty Images

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони защити инвазията на Владимир Путин в Украйна дни преди парламентарните избори на Апенините тази неделя. Той заяви, че руският лидер е бил "тласнат" към конфликта - но не от Запада, а от собствените си министри и от руското население.

85-годишният политик е дългогодишен съюзник на руския президент. Този уикенд се очаква неговата партия "Форца Италия" да вземе властта като част от дясна коалиция на парламентарните избори.

Ще има ли Италия крайнодясно правителство след изборите в неделя?

Парламентарните избори в неделя могат да влязат в историята, като дадат на Италия първата жена министър-председател начело на най-дясно...

"Наративът, в който се твърди, че украинското правителство избива рускоговорящи в източната част на страната, е създаден от медиите в Москва", заяви все пак Берлускони пред италианска телевизия, цитиран от BBC. Той смята, че тези новини, за чието публикуване настояват сепаратистките сили и националистически настроените политици в руското правителство, не са оставили на Путин друг избор, освен да започне "ограничена инвазия".

"Путин беше подтикнат от руското население, от партията си и от министрите си да измисли тази специална операция", каза Берлускони. "Войските трябваше да влязат, да стигнат до Киев за една седмица, да заменят правителството на Зеленски с достойни хора и след седмица да се върнат обратно. Вместо това те срещнаха неочаквана съпротива, която след това беше подхранена с всевъзможни оръжия от Запада".

Берлускони отдавна е почитател на Путин, като през 2012 г. се присъедини към тогавашния министър-председател на Руската федерация по време на ски ваканция в руския град Сочи. Но през април той осъди инвазията и заяви, че е "дълбоко разочарован и натъжен" от поведението на Путин. Добави още, че "масовите убийства на цивилни в Буча и други населени места са истински военни престъпления".

В момента лидерът на партията "Форца Италия" води кампания като част от дясна коалиция преди парламентарните избори в неделя. Неговата дясноцентристка партия е младшият партньор в алианса, който се крепи на твърдодясната партия "Братя на Италия" на Джорджия Мелони и популистката "Лига Норд" на Матео Салвини. Проучванията на общественото мнение сочат, че блокът ще спечели мнозинство.

Силвио Берлускони се завръща - радва ли се Владимир Путин?

Силвио Берлускони планира да се завърне на политическата сцена. 85-годишният бивш министър-председател на Италия може да се превърне в ...

Въпреки приятелството на Берлускони с Путин в миналото и критиките на Салвини към западните санкции срещу Русия, Мелони, която се очаква да оглави евентуално правителство, обеща да продължи подкрепата на Италия за Украйна.

"Войната в Украйна е върхът на айсберга на конфликт, целящ да промени световния ред", заяви тя по-рано този месец. "Затова трябва да се борим в тази битка".

ОЩЕ: Италия: Има опасност от руска намеса в изборите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.04 - Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа