Бивш френски премиер отваря архивите за геноцида в Руанда

3012
Бивш френски премиер отваря архивите за геноцида в Руанда
Снимка: iStock/Guliver

Бившият френски премиер Едуар Баладюр заяви в понеделник, че ще предостави публичен достъп до архиви относно действията на неговото правителство по време на геноцида в Руанда през 1994 г., тема, която отдавна нарушава отношенията между двете страни, съобщи БГНЕС.

Баладюр, десен премиер по времето на социалистическото президентство на Франсоа Митеран, заяви в изявление, че отваря достъпа, "така че всеки да може свободно да види какви са били нашите действия и резултатите от тях".

Откриха таен архив на личния шофьор на Чърчил

Мъж откри случайно документи на личния шофьор на бившия британски премиер Уинстън Чърчил, пише „Sun”. Пожелалият анонимнос...

Достъпът ще бъде предоставен през април, когато група от историци ще представи своите констатации за ролята на Франция по време на избиването на над 800 000 души, предимно етнически тутси, при кланетата през 1994 г.

Президентът Еманюел Макрон възложи на комисията през 2019 г. да отбележи 25-годишнината от геноцида, на фона на постоянни твърдения на много руандийци, че Франция е подкрепяла силите на хуту, виновни за убийствата.

Те посочват по-специално операция „Тюркоаз“, френски сили, упълномощени от ООН, изпратени да спрат кланетата през юни 1994 г., което обаче според много експерти е имало малък ефект. В изявлението си Баладюр, който е бил премиер между 1993 и 1995 г., настоява, че операция „Тюркоаз” е „осигурила оцеляването на жертви от всички страни и обезсърчава по-нататъшното насилие".

Бивш съветник на Баладюр каза пред Франс прес, че документите "ще покажат, че нито правителството, нито армията имат за какво да бъдат обвинявани".

Военноисторическият музей публикува архива си за гроба на Левски

За първи път на 18 юли (вторник) по повод 180-ата годишнина от рождението на един от най-великите синове на България, Националният воен...

"Г-н Баладюр би искал да премахне всички съмнения относно действията на правителството, което той е ръководил, и да прочисти този дебат, който се вихри от 25 години," каза той.

Френската комисия за Руанда вече е имала достъп до архивите на Баладюр и Митеран. Решението на Макрон да сформира комисията се възприема като новаторски опит за противопоставяне на размирната история на Франция в Африка. Макар Руанда никога да не е била френска колония, френски правителства едно след друго развиват тесни връзки след независимостта на страната през 1962 г., включително обучение на нейните висши военни. Париж също така подписа военни сделки с лидера на хуту и президент Жувенал Хабиаримана, чиято смърт през 1994 г. предизвика кланетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа