Саркисян: Армения няма да толерира втори геноцид

3228
Саркисян: Армения няма да толерира втори геноцид
Снимка: Getty Images/Guliver

В интервю за в. „ Катимерини” арменският президент Армен Саркисян говори за опит за етническо прочистване срещу населението на Нагорни Карабах, добавяйки, че неговият народ няма да толерира втори геноцид, 105 години след историческото престъпление, извършено от Османската империя.

Саркисиан твърди, че Турция вече е прехвърлила наемници джихадисти от Сирия и Либия, „като тези, които сега в Париж и Виена или другаде убиват невинни граждани“.

Русия се намеси - вече действа споразумение за мир в Нагорни Карабах, протест в Армения срещу него

Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно спора...

Що се отнася до политическото решение на проблема, той казва, че атаката, предприета от Баку, с подкрепата на Анкара, „драматично разсея всяка опасна надежда, която някои чуждестранни експерти използваха за мирно съжителство на карабахските арменци и азербайджанци в границите на Азербайджан. ”

Саркисян не приема определението „замразен” за конфликта в Нагорни Карабах „защото азерската страна винаги се опитва да промени и оспори статуквото с военни средства, откакто през 1994 г. беше установено прекратяване на огъня между Нагорни Карабах и Азербайджан, постигнато с посредничеството на Русия”.

Той обвини политиците в Баку, че не само не се въздържат от редовно и умишлено нарушаване на споразумението и убиват арменски войници и цивилни, но и купуват голямо количество модерно оръжие на стойност милиарди щатски долари.

Арменският президент не пропуска да подчертае, че от „ началото на 90-те години Азербайджан е увеличил своя военен бюджет с 10 пъти и никога не се е въздържал от тежка ксенофобска и милитаристична реторика”. Той вижда в действията на Азербайджан „неговите геноцидни намерения” и отбелязва сериозната роля на Турция в конфликта.

Президентът обвини Азербайджан и за трите нарушени споразумения за прекратяване на огъня досега. И допълни, че „в Нагорни Карабах действат професионални убийци на Азербайджан и Турция срещу невинни хора”. Според него Баку цели етническо прочистване на Нагорни Карабах от населяващите го арменци.

Анализ: Какви са изводите от войната в Нагорни Карабах?

"Армения подписа споразумение, в което те предават териториите, оцветени в тъмнокафяво на Азербайджан. Територията, оцветена в червено,...

„Кой по дяволите ще се съгласи да живее с тези варварски терористи? По време на около 25 години преговори Азербайджан не се съгласи с нито един сценарий, обсъждан под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, било то с посредничество от Русия, САЩ или Франция, или и от трите съвместни председатели”, каза още Саркисян. В тази връзка той припомни арменския геноцид, извършен от турците преди 105 г. и подчерта:” Никога няма да позволим да се случи нов геноцид. Никога! И за това е конфликтът в Нагорни Карабах.”

Като причина за началото на конфликта арменският президент обяснява, че „този конфликт ни беше наложен, защото Нагорни Карабах, преобладаващо населен от арменци, не искаше да продължи насилственото си съществуване със Съветски Азербайджан и обяви независимост от Азербайджан”. И според него това било направено „съгласно всички съществуващи правила и закони”

Саркисян обръща специално внимание на ролята на Турция в конфликта, защото действията на Анкара интернационализират според него конфликта. По неговите думи присъствието на чуждестранни джихадисти в района заплашва сигурността и грози с превръщането на региона в нова Сирия. Според президента „Турция не само насърчава Баку да стане сляп убиец на мирни хора и да нарушава споразуменията за прекратяване на огъня, но и държи Азербайджан за свой заложник, превръщайки го в новия си инструмент за политическа манипулация срещу Русия, ЕС, САЩ и Иран”.

Саркисян оценява, че „Русия е стратегически съюзник на Армения, а Москва остава ангажирана с договореностите, свързани със сигурността, които има с Ереван. Президентът Владимир Путин даде да се разбере, че Русия ще спазва всяко споразумение, което Русия има с Армения.”

„Тук, в Армения, в контекста на политико-военното съперничество с Азербайджан, Русия се разглежда като доверен и инициативен посредник между конфликтните страни”, добави той.

Сирийските наемници изчезват безследно в Нагорни Карабах

Оказва се, че изпратени от Анкара сирийски наемници в конфликта около Нагорни Карабах, изчезват безследно и не се завръщат по родните с...

На фона на постигнатото вчера споразумение за прекратяване на огъня между Нагорни Карабах и Азербайджан Саркисян вижда като „ единствената рецепта за оцеляване на арменците от Нагорни Карабах е признанието, че Карабах, с неговата надеждна териториална връзка с Армения, никога не може да бъде част от Азербайджан”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия