Бой в центъра на Брюксел: Фермери срещу полиция (ВИДЕО)

1767
Бой в центъра на Брюксел: Фермери срещу полиция (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Разгневени фермери влязоха в сблъсъци с полицията в Брюксел, напръскаха служители с течен тор и подпалиха купчини гуми, съобщават световните медии.

Протестът е организиран от големи земеделски федерации от Южна Белгия и съвпада със срещата на европейските министри на земеделието, уточнява The Brussels Times. 

Блокади, палежи и водни оръдия

Фермерите подредиха десетки трактори по главните пътища, водещи към европейския квартал на града, блокирайки движението и обществения транспорт.

Брюкселската полиция съобщи, че 900 трактора са влезли в белгийската столица, като много от тях са се насочили към сградата на Европейския съвет. Димът се носеше във въздуха близо до мястото, където полицията използва водни оръдия, за да защити централата на ЕС зад бетонни бариери и бодлива тел, пише Associated Press. ОЩЕ: Фермери и земеделци се събират на протест в Брюксел

Пробиха бариерата

Няколко трактора си пробиха път през едната бариера. В началото на месеца подобна демонстрация прерасна в насилие, тъй като фермери подпалиха бали сено и хвърляха яйца и петарди по полицията близо до среща на върха на лидерите на ЕС, пише и френския всекидневник Le Monde. ОЩЕ: "Като в цяла Европа": И фермерите в Индия обявиха стачка (ВИДЕО)

Среща на министрите на фона на безредици

Гневът на фермерите дойде на фона на среща на земеделските министри от цяла Европа, които се събраха, за да намерят начини да отговорят на опасенията им. Районът около срещата беше отцепен - де факто известния "Моленбек", който е прочут с много мигранти от африкански и арабски произход, допълва Reuters.

От другата страна на бариерите в Брюксел министрите искаха да покажат, че слушат. Председателството на ЕС, което в момента се поема от Белгия, призна, че опасенията на фермерите включват тежестта на спазването на политиките за околната среда, спада в помощта от системата за селскостопански субсидии на блока и въздействието на атаките на Русия върху доставките на зърно в Украйна. „Чуваме ясно техните оплаквания“, каза Дейвид Кларинвал, министър на земеделието на Белгия. Все пак ги призова да се въздържат от насилие. „Можем да разберем трудностите им, но агресията никога не е била източник на решения", пише още Le Monde. ОЩЕ: Фермерските протести в Гърция продължават

Блокираха граничен пункт

Фермери блокираха в понеделник граничен пункт между Полша и Германия и се събраха в Мадрид, за да поискат действия срещу евтините цени в супермаркетите и това, което според тях е нелоялна конкуренция от чужбина, включително Украйна.

В Мадрид фермерите от цяла Испания надуваха свирки, звъняха със звънци и биеха барабани, призовавайки ЕС да намали бюрокрацията и да отмени някои промени в своята Обща селскостопанска политика (ОСП). ОЩЕ: Протестиращите фермери с трактори парализират движението в Атина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа