Борел предлага ЕС да дари на Украйна замразени руски резерви. Москва съзря "пълно беззаконие"

7031
Борел предлага ЕС да дари на Украйна замразени руски резерви. Москва съзря "пълно беззаконие"
Снимка: GettyImages

Европейският съюз трябва да обмисли възможността за изземване на замразените руски валутни резерви, за да помогне за покриване на разходите за възстановяване на Украйна след войната. Това предложение направи ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в интервю за Financial Times на 9 май.

Москва нарече инициативата на топ дипломата на ЕС „пълно беззаконие“ – руският зам.-външен министър Александър Грушко предупреди, че Европа ще пострада при налагане на мярката. „Тези действия ще подкопаят европейците, модерната финансова система и доверието в Европа и Запада“, отбеляза той, цитиран от РИА.

ЕС и западните съюзници на блока наложиха ограничения върху международните резерви на Руската централна банка, откакто страната започна инвазията си в Украйна. Сега Западът обсъжда как да принуди Кремъл да плати поне за част от щетите, които нанесе от 24 февруари насам.

Борел събира външните министри на ЕС, ако не се разберат за ембарго на руския нефт

Върховният представител на ЕС по външна политика и политика за сигурност Жозеп Борел заяви, че ще събере следващата седмица външните ми...

Борел заяви, че е логично ЕС да направи същото, което Вашингтон стори с активите на Афганистанската централна банка, след като талибаните поеха контрола над страната през лятото на 2021 г.

Топ дипломатът на ЕС припомни, че американският президент Джо Байдън подписа указ този февруари, с който част от активите на Афганистанската централна банка (общо 3,5 млрд. евро) преминаха във Федералния резерв. Администрацията на държавния глава планира да ги предостави „в полза на афганистанския народ и за бъдещето на страната“. Има възможност и част от средствата да отидат при роднини на жертвите от терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

„Разполагаме с тези пари в нашите джобове и моля някой да ми обясни защо това се прави с афганистанските пари, но не е добре да се прави с руските“, каза Борел.

През март Москва заяви, че санкциите срещу централната банка са довели до блокиране на повече от 600 млрд. долара.

Борел: Новият пакет от санкции срещу Русия е почти готов

Върховният представител на Европейския съвет за външната политика Жозеп Борел заяви, че ЕС е близо до постигането на съгласие...

Официални лица от ЕС от известно време насам разглеждат варианти как резервите на Русия могат да се използват за реконструкцията и възстановяването на Украйна, но от Брюксел все още не са дали никакви официални предложения. Сега Борел изложи идеята като един от няколко възможни варианта.

Преди месец финансовият министър на САЩ Джанет Йелън също заговори за това дали замразените руски активи могат да се използват за помощ спрямо Киев. Тя заяви, че това трябва да бъде сторено само в пълна координация със западните съюзници и предупреди, че може да се наложи да бъде обвързано с американското законодателство.

Европейската комисия заяви, че възстановяването на Украйна ще отнеме стотици милиарди евро, голяма част от които ще бъдат поети от Европа.

Междувременно Байдън предложи замразените активи на руските олигарси, близки до Владимир Путин, също да бъдат използвани в помощ на Украйна – идея, която е подкрепена и от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа