Борис Джонсън и консерваторите спечелиха впечатляваща победа

3770
Борис Джонсън и консерваторите спечелиха впечатляваща победа
Снимка: Getty Images/Guliver

Британските консерватори, водени от Борис Джонсън, печелят голямо мнозинство на предсрочните парламентарни избори на Острова и са на път да направят самостоятелно правителство, според социологическа анкета на база екзитпол, направена за BBC, ITV и Sky News, съобщи БГНЕС.

Проучването, проведено в избирателните секции в Обединеното кралство, сочи, че торите ще получат 368 депутатски места - с 50 повече, отколкото на изборите през 2017 година – след окончателното преброяване на гласовете.

Според тези първи прогнози след затварянето на изборните секции преди минути, лейбъристите ще имат 191 депутатски места, либералните демократи - 13, Шотландската национална партия на Никола Стърджън има 55 места, а партията "Брекзит" на Найджъл Фарадж – нито едно. Резултатът на консерваторите е най-добрият от 30 години насам, докато този на лейбъристите е най-лошият от Втората световна война насам.

Вотът на Острова: Засега води Борис Джонсън

Според последните проучвания Борис Джонсън и неговата Консервативна партия водят с около 10% на изборите във Великобритания, но дали то...

Очаква се крайният резултат да бъде известен днес до обяд. Според официалното преброяване към 03:00 часа местно време (05:00 часа българско време) лейбъристите вече са загубили 22 места в парламента, като тенденцията засега потвърждава данните от екзитпола, който прогнозира по-рано абсолютната победа на торите. Консерваторите вече са успели да "отнемат" 18 места от други партии, уточнява БГНЕС.

Досега са обработени резултатите на 200 от 650 избирателни секции. Консерваторите вече имат 97 места в парламента, а лейбъристите - 77. За абсолютно мнозинство, което дава възможност за самостоятелно формиране на правителство, трябват минимум 326 места.

Във Великобритания екзитполовете се оказаха много точни през последните години. През 2017 година те правилно предсказаха висящ парламент, без общ победител, а през 2015 година прогнозираха, че консерваторите ще бъдат най-голямата партия.

Това са третите общи избори в Обединеното кралство за по-малко от пет години - и първите, които се провеждат през декември за близо 100 години - и бяха доминирани от вота на Великобритания за 2016 година за излизане от Европейския съюз.

Барние: Сделката за Brexit може да бъде постигната до 2021 г.

Търговските преговори за Brexit не могат да бъдат завършени по графика, определен от премиера на Обединеното кралство Борис Джонсъ...

Провалът на лейбъристите

Водената от Джереми Корбин формация видя общественото недоволство от продължителния процес на Brexit като главна причина за тежкото поражение на изборите от консерваторите на премиера Борис Джонсън.

"Изглежда, че Brexit доминира. Голяма част от това (бел. ред. - изборните резултати), беше умората от Brexit. Хората просто искаха това свърши веднъж завинаги", заяви Джон Макдонъл от лейбъристката партия пред Sky News след екзитполовете, сочещи, че торите ще спечелят с мнозинство с 86 места в парламента и ще създадат самостоятелен кабинет.

Самият Корбин каза, че няма да води лейбъристите в кампанията за следващите парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа