Борис Джонсън поиска да остане на власт до 2035 година

3962
Борис Джонсън поиска да остане на власт до 2035 година
Снимка: Getty Images

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви в събота, че възнамерява да остане на власт до средата на следващото десетилетие, въпреки призивите да се оттегли. Ако плановете му се осъществят, това ще го превърне в най-дълго управлявалия лидер на страната от 200 години насам.

По-рано този месец Джонсън оцеля при вот на доверие от страна на консервативните депутати, при който 41% от колегите му в парламента гласуваха за неговото отстраняване. Срещу премиера се води разследване за умишлено подвеждане на парламента.

В петък кандидатите на Консервативната партия загубиха два частични парламентарни избора, проведени за местата на бивши консерватори, които трябваше да се оттеглят - единият след като беше осъден за сексуално насилие, а другият - за гледане на порнография в Камарата на общините във Великобритания.

Пораженията на частичните избори подсказват, че масовата популярност сред избирателите, която помогна на Джонсън да спечели голямо парламентарно мнозинство през декември 2019 г., може да рухне след скандала с незаконните партита, проведени на "Даунинг стрийт" по време на блокирането заради коронавируса.

Съгласно правилата на Консервативната партия, нейните депутати не могат официално да свалят Джонсън от власт още една година, но огромното недоволство или оставките на редица висши министри могат да направят позицията му неустойчива.

Великобритания също така е в разгара на най-дълбоката от десетилетия насам криза по отношение разходите за живот, като инфлацията достигна 40-годишен връх.

Бившият лидер на партията Майкъл Хауърд заяви в петък, че вече е време Джонсън да си тръгне, а председателят на Консервативната партия Оливър Даудън напусна след загубата на частичните избори.

Въпреки това Джонсън заяви, че иска да изкара трети мандат и да остане министър-председател до средата на 30-те години, за да има време да намали икономическите различия между отделните региони и да направи промени в правната и имиграционната система на Великобритания.

"В момента мисля активно за третия мандат и знаете какво би могло да се случи тогава. Но ще го преразгледам, когато стигна до този въпрос", заяви Джонсън пред репортери в Руанда в последния ден от посещението си за срещата на върха на Общността на нациите.

Запитан какво има предвид, Джонсън отговори: "За третия мандат... това е средата на 30-те години."

Оперираха тайно Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън е претърпял „много лека рутинна операция, свързана със синусите му“ в лондонска болница в...

Джонсън трябва да свика следващите национални избори във Великобритания до декември 2024 г. и ще се нуждае от трета изборна победа до 2029 г.

Ако все още е на поста си след началото на 2031 г., той ще подобри рекорда на Маргарет Тачър като най-дългогодишния британски министър-председател с непрекъснат мандат от времето на Робърт Банкс Дженкинсън, граф на Ливърпул, който заема поста си от 1812 до 1827 г.

Без предизвикателства, без промяна

Джонсън заяви пред репортери, че не очаква да му се наложи да се бори с още едно вътрешно предизвикателство от страна на партията си, и отчасти обвини за пораженията на частичните избори месеците, в които медиите съобщаваха за партитата в правителствения офис по време на локдауна.

"На хората им беше омръзнало да слушат за неща, които съм забъркал или за които се предполага, че съм забъркал, или каквото и да е друго, тази безкрайна - напълно законна, но безкрайна - порция новини", каза той.

По-рано в събота Джонсън заяви пред радио Би Би Си, че отхвърля идеята, че трябва да промени поведението си.

Скоро във Великобритания няма да има хартиени банкноти

Централната банка на Англия даде срок от 100 дни на британците да изхарчат всички стари хартиени банкноти, чиято стойност се равнява на...

"Ако казвате, че искате да се подложа на някаква психологическа трансформация, мисля, че нашите слушатели ще знаят, че това ... няма да се случи."

Джонсън отказва да коментира публикация във вестник "Таймс", според която е планирал да накара донор да финансира строежа на къщичка на дърво за сина му на стойност 150 000 лири (184 000 долара) в предоставената му от държавата провинциална резиденция.

Историята идва месеци след като партията му беше глобена за това, че не е отчела точно дарение, което е помогнало за финансирането на ремонта на апартамента му на Даунинг стрийт.

"Няма да коментирам несъществуващи обекти", отговори Джонсън на въпроса дали планира да използва парите на дарителя, за да построи къщичка на дърво.

Анализ на Агенция "Ройтерс".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа