X
 
 

Британски министър предупреди, че Асандж може да не бъде екстрадиран в САЩ

1142 0
photo of Британски министър предупреди, че Асандж може да не бъде екстрадиран в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver
Великобритания няма да изпрати Джулиан Асандж в страна, в която го грози смъртно наказание. Това каза заместник-министъра на външните работи Алан Дънкан на съвместна пресконференция с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия в Кито, предаде БГНЕС.

Решението дали някой да бъде екстрадиран от Великобритания се взима от министъра на вътрешните работи. При взимането на такова решение, обаче, министърът трябва да се съобрази с редица условия и забрани в британското и европейското право.

Асандж ще остане във Великобритания със сигурност поне до 2020 година

Британски съдия насрочи пълно изслушване за екстрадиция за основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, който е издирван в САЩ по обвинения в...

На сайта на британското правителство са публикувани правила, според които вътрешният министър не може да екстрадира лице, което е заплашено от смъртна присъда, както и без да е получил писмени гаранции, че най-тежкото наказание е невъзможно в дадения случай.

Джулиан Асандж беше обвинен в изнасилване в Швеция, след което се укри в посолството на Еквадор в Лондон и остана там 7 години. В момента Асандж е в британски затвор, защото се укри от правосъдието във Великобритания, което му беше определило условия по освобождаването му под гаранция.

Съединените щати искат Лондон да им предаде основателят на WikiLeaks. В САЩ той е обвинен в 17 престъпления, повечето свързани с публикуването на секретна информация - главно документи на военните, включително за операции в Афганистан, но и документи, свързани с работата на американските служби. Ако бъде изпратен в Съединените щати, Асандж е заплашен от дългогодишна присъда, може би дори смъртна.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...