Британските власти изкушават общини за шистов газ

13986
Британските власти изкушават общини за шистов газ
Снимка: Getty Images / Guliver

Британското правителство, което прави "всичко възможно", за спорния добив на шистов газ, обяви в понеделник данъчни стимули за общините, които ще приемат да се възползват от тези енергийни проекти, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Общините, които участват, ще получат 100%, вместо традиционните 50% от корпоративния данък, заяви премиерът Дейвид Камерън. Или потенциално до 2 милиона евро годишно за всеки проучван обект, според правителствени източници.

"Правим всичко възможно за шистовия газ", заяви Камерън. Според него тази индустрия "ще стане синоним на повече работни места, на повече възможности и на икономическа сигурност на страната ни".

Страната "трябва да се възползва от благоприятните възможности, предлагани от шистовия газ", подчерта и енергийният министър Майкъл Фалън пред неделния вестник Сън (Sun).

"През 70-те години петролът от Северно море ни позволи да изведем икономика от обездвижващата стагнация. Имаме подобна възможност за създаване на десетки хиляди работни места и енергийна сигурност" с шистовия газ, добави той.

Природозащитниците обвиняват правителството, че се опитва да "корумпира" местните власти с данъчните облекчения. "Камерън каза в действителност на общините да игнорират рисковете и заплахата от мащабна индустриализация в замяна на пари в брой", каза Лоурънс Картър от Грийнпийс. "Сега правителството прибегна до корупция, за да продаде своята непопулярна политика в полза на хидравличното извличане", добави той.

Хидравлично разбиване включва създаването на подземни пукнатини чрез инжектиране на смес от вода, пясък и химикали под високо налягане, за да се освободят въглеводородите (нефт и газ) от шистите. То се смята за замърсяващо от природозащитниците. Методът се използва в САЩ, Китай и други места. Забранен е засега в България, Франция и други страни.

Според "Файненшъл таймс" очаква се в понеделник френският петролен гигант "Тотал" да обяви лиценза си за проучване в Линкълншир (Централна Англия), като става първата голяма петролна компания за търсене на шистов газ в Обединеното кралство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа