Брюксел прие Стратегия за ваксинация срещу COVID-19

1853
Брюксел прие Стратегия за ваксинация срещу COVID-19
Снимка: Getty images/Guliver

Брюксел призова държавите-членки да се подготвят за ваксинация срещу COVID-19 и разкри стратегията си за това тя да бъде разгърната възможно най-бързо в целия блок, информира Евронюз.

Европейската комисия призова държавите-членки да започнат работа, за да гарантират, че когато ваксината бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, те ще могат да я съхраняват и транспортират по подходящ начин и ще разполагат с квалифицирана работна сила и медицинско оборудване, необходими за процедурата, пише БГНЕС.

Още една ваксина отговаря на условията за пускане на пазара в Европейския съюз

Фармацевтичният гигант “Модерна“ е получил писмено потвърждение от Европейската агенция по лекарствата, че ваксината срещу ...

Държавите-членки трябва също да гарантират лесен достъп до ваксината за целевите групи и да отправят ясни съобщения относно ползите, рисковете и значението на ваксините за изграждане на доверие, каза Комисията.

"Безопасната и ефективна ваксина е най-добрият ни опит да победим коронавируса и да се върнем към нормалния си живот", заяви в изявление ръководителят Урсула фон дер Лайен. "Трябва да гарантираме, че след като бъде открита ваксина, ние ще сме напълно готови да я използваме. Ако искаме ваксинацията да бъде успешна, трябва да се подготвим сега", подчерта тя. 

Брюксел повтори, че всички държави-членки ще имат едновременен достъп до одобрената ваксина и че дозите ще бъдат разпределяни въз основа на числеността на населението. Дозите обаче първоначално ще бъдат ограничени, преди производството да може да бъде увеличено, така че Комисията препоръча определени групи да бъдат приоритизирани. Те включват здравните работници, хора над 60-годишна възраст, хора с предпоставки, които ги правят уязвими, работниците в спешните служби, трудноподвижни лица и социално-икономически групи в неравностойно положение.

ЕС подписа споразумения за предварително закупуване на ваксини с големите фармацевтични компании Sanofi-GSK, AstraZeneca и Johnson and Johnson, за да осигури стотици милиони дози. Еврокомисарят по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириадис подчерта обаче, че "ваксината няма да бъде сребърен куршум" срещу болестта. "Ваксините няма да спасят живота - ваксинациите ще го направят", каза тя.

Втора ваксина срещу коронавируса в напреднала фаза на изпитание е временно спряна

Американската компания Johnson&Johnson прекрати опитите за ваксина срещу коронавирус поради идентифицираното "необяснимо заболява...

Но тъй като не се очаква ваксината да бъде готова и одобрена от властите в продължение на поне още няколко месеца, Кириадис призова "гражданите да продължат да следват съветите за обществено здраве, независимо колко измъчващи и досадни са те". "Това е единственият начин да се защитим взаимно през следващите месеци", каза тя.

Обявяването на стратегията за ваксинация на ЕС идва в момент, в който Световната здравна организация в Европа заяви, че ситуацията в региона е „много тревожна“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com