Брюксел се е превърнал в столица на шпионажа

5026
Брюксел се е превърнал в столица на шпионажа
Снимка: Getty Images/Guliver

Градът, в който има 288 дипломатически представителства, около стотина международни организации, големи компании и различни лобита, се превърна в най-подходящото място за подслушване на чужди тайни.

Тези редове може да се прочетат в италианския вестник "Стампа". "В интервю от 2012 година бившият ръководител на белгийската служба за сигурност Ален Винантс каза, че в Брюксел е норма всички да се шпионират. "Трябва да си наивник, ако мислиш, че с това се занимават само руснаците, китайците или иранците", твърдеше той, намеквайки за американците.

Така той потвърди подозренията в политическата столица на Европа, че след края на Студената война НАТО и ЕС са превърнали Брюксел в Берлин на XXI век. Шпионите са сред нас", пише в статията.

Всъщност идеята, че навред има агенти 007 би следвало да се възприема с ирония. Всички живеят с мисълта, че повече няма какво да се крие. Когато през 2013 г. руснаците подариха на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой флашката, която им гарантира достъпа до неговия компютър, френският еврокомисар Мишел Барние (на снимката) каза с усмивка: "Всяка сутрин аз влизам в кабинета си и казвам "Добро утро" на онези, които ме подслушват".

Бивш служител на общия пазар казва: "Не знам дали те са в състояние да използват милионите данни и какво те търсят. Може би те наблюдават политиците, за да имат възможност да им оказват натиск. Освен това може би съществува икономически шпионаж, но кой ще ти признае това открито?"

Чуждестранните спецслужби започнаха да монтират подслушвателните устройства в щаб-квартирата на Европейския съвет през 1995 година, когато сградата в Брюксел още се строеше. Едва през 2003 г. един от преводачите се оплака от технически неуредици и едва тогава техниците откриха в кабината микрофон, който не е трябвало да бъде там. През 2013 година благодарение на Сноудън стана известно, че американците отдавна контролират Еврокомисията.

Още една загадка, но не и единствената. Всеки който отдавна работи в Брюксел, си спомня загадъчната смърт на сръбски дипломат на летището, но този случай бе набързо закрит. А два месеца преди това ръководител на "Ексън" бе убит с три пистолетни изстрела, когато е излизал от италиански ресторант. "Това нормално ли е?", задава се въпросът в статията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа