Бруно Льо Мер: Зеленият план на САЩ трябва да събуди промишлеността на ЕС

1755
Бруно Льо Мер: Зеленият план на САЩ трябва да събуди промишлеността на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер заяви, че планът на Вашингтон на стойност 430 млрд. долара за насърчаване на щадящи климата технологии в САЩ трябва да се разглежда като "събуждаща аларма" за Европа. ЕС "трябва да е в състояние да измете пред собствената си врата", преди да се тревожи за последиците от американския план за климата върху европейската индустрия, заяви Льо Мер пред АФП във Вашингтон, предаде БГНЕС.

Въпреки че ЕС вече е "променил подхода си" за насърчаване на зелената индустрия, американският план за климата трябва да се разглежда като " предупредителен сигнал" в Европейския съюз, добави той. Коментарите на Льо Мер дойдоха в момент, когато страните от ЕС обсипаха с критики знаковия Закон за намаляване на инфлацията на Вашингтон, считайки го за антиконкурентен и заплаха за европейските работни места, особено в енергийния и автомобилния сектор.

Макрон: Няма да принуждаваме Украйна към неизгодни за нея преговори

Президентът Еманюел Макрон обеща да не тласка Киев към мирни преговори с Русия, с които не е съгласен. "Ние никога няма да призоваваме...

Законът, предназначен да ускори прехода на САЩ към нисковъглеродна икономика, съдържа около 370 млрд. долара субсидии за зелена енергия, както и данъчни облекчения за произвежданите в САЩ електрически автомобили и батерии.

В сряда Макрон заклейми разпоредбите на плана "Произведено в САЩ" като "супер агресивни" за европейските предприятия. Но на съвместна пресконференция с Макрон Байдън заяви, че той и френският лидер са се договорили да "обсъдят практически стъпки за координиране и съгласуване на нашите подходи", макар че заяви, че няма да се оправдава за плана на САЩ.

През ноември комисарят на ЕС по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заплаши, че ще се обърне към Световната търговска организация и ще обмисли "ответни мерки", ако Съединените щати не отменят субсидиите си. Льо Мер разкритикува собствените планове на ЕС за разходи за борба с климатичните промени с аргумента, че те са твърде тромави и натоварени с бюрокрация.

"Ако амбицията и целта им е същата като тази на европейците, Съединените щати разчитат на методи, които са по-прости и по-бързи", каза той. "Те въвеждат незабавни и мащабни данъчни облекчения, докато ние предоставяме държавна помощ (за конкретни проекти), чието приемане понякога отнема до две години и е твърде сложно за изпълнение", каза още Льо Мер, цитиран от БГНЕС.

Франция задейства плана на ЕС за създаване на специален трибунал за руските престъпления

Франция започна работа с международните си партньори, включително с Украйна, по предложението на Европейската комисия за създаване на с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа