Букет лоши новини за Путин и Русия от фронта в Украйна (ВИДЕО)

18181
Букет лоши новини за Путин и Русия от фронта в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Данни за нови украински успехи на фронта се появиха през вчерашния 30 юли, неделя, с което ситуацията за руснаците във войната в Украйна допълнително се усложнява. Освен това, има нови атаки с дронове на руска територия, а и знаково руско мълчание за обявен успешен удар по Чонгарския мост – това е съоръжението, което свързва Кримския полуостров с Херсон и е една от най-важните транспортни и логистични линии за региона, която се използва от руската армия за доставки за нейните сили в Запорожка област.

Украинският напредък на фронта по места

(КАРТА 1 и КАРТА 2) В Луганска област и в направлението към Купянск, където в последните почти две седмици руското военно министерство постоянно обявяваше напредък, вече има украински данни, че руският напредък е спрян. Основната новина според два украински източници – село Надя, на 15 километра югозападно от Сватово, е под пълен украински контрол, а украинската армия си е върнала позиции в Новоегоровка (16 километра югозападно от Сватово). В този участък на фронта целта на руснаците е да успеят да преминат река Жребец и да установят стабилна връзка за по-нататъшен напредък в Харковска област.

Популярният руски военен телеграм канал "Рибар" обаче твърди, че Новоегоровка е под пълен руски контрол, включително прилежащите височини при селото. Руският пропагандист Семьон Пегов, списващ телеграм канала WarGonzo, казва, че за изминалата седмица руснаците напреднали със 7 километра и разширили зоната си на влияние на този участък на фронта с 8 километра, като дори направили понтонен мост през река Жребец, при Кармазиновка (13 километра югозападно от Сватово). Пегов добавя, че при Кремена – в горския парк "Серебрянка", руснаците отслабвали украинските позиции, но признава, че за момента няма мащабна руска атака за овладяване на Торско (14 километра западно от Кремена). Визуални доказателства – геолокализирани или не, за всички тези руски твърдения няма. Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че руснаците опитват да вземат инициативата в Луганска област. Той добави, че руските действия са част от планирана мащабна офанзива към Купянск, но и че руската армия е струпала много недобре обучени войници в Луганска област за целта.

Освен всичко друго, Русия се похвали с първа пленена шведска бронирана машина CV 90 именно в Луганска област. Според политическия анализатор на германския таблоид „Билд“ Юлиян Рьопке това е станало, защото машината е използвана за защита на позиция в Червенопоповка, без да има подкрепа от други машини и е попаднала на руска засада, като е спряна с гранатомет. "Точно затова германското военно командване критикува украинското – че разделя мощни механизирани бригади на изолирани взводове", добавя той.

(КАРТА 1 и КАРТА 2) В западната част на Донецка област, на границата със Запорожка област, вече има твърдения от два украински телеграм канала, свързани с определени украински военни части, за разширение на зоната на атаки и контрол в т.нар. участък на фронта "Времевски". Става въпрос за направлението от Велика Новоселка към Бердянск, където най-ожесточените боеве са по линията Старомайорско – Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка). Според един от свързаните с 46-та украинска бригада телеграм канали, бойците на тази бригада вече са в покрайнините на Приютно, 16 километра югозападно от Велика Новоселка. Отделно, украинската армия е достигнала до пътя между Новодонецко и Кременчук, като друг украински телеграм канал – на един от бойците на 24-ти батальон "Айдар" с позивна "Осман" коментира: "Руснаците имат проблем с доставките близо до Новодонецко, защо ли?".

Украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр потвърди, че украинските части постепенно напредват в Запорожка и западната част на Донецка област, но говорителят на руското командване "Изток" Олег Чехов заяви, че руснаците отблъснали украински атаки към Урожайно. А по направлението от Орехов към Токмак и Мелитопол няма потвърден украински напредък за вчерашния ден, като "Рибар" коментира, че в района има силни дъждове и те пречат на всякакви операции.

ОЩЕ: Пак жест на добра руска воля: Руски военни блогъри алармират за поредна позиция (ВИДЕО)

(КАРТА) При Бахмут украинците разширяват зоната си на контрол северно от Курдюмовка (12-15 километра южно от Бахмут) и текат нови битки в Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут). Свързваният с ЧВК Вагнер руски телеграм канал "Сива зона" твърди, че руснаците били принудени да се изтеглят източно от жп линията, минаваща през населеното място. Украинците продължават да извършват атаки и по северния фланг на Бахмут, но потвърден напредък с видеокадри там няма.

Поредни удари с дронове на руска територия

В Таганрог отново беше извършена атака с дрон, но изглежда той за малко не е стигнал до местната руска военновъздушна база. Градът се намира на около 40 километра от границата с Украйна. А кадри от случилото се заливат социалните мрежи.

Освен това, дрон е ударил полицейски участък в Трубчевск, Брянски район. Поне от видеокадрите в социалните мрежи обаче не изглежда сградата да е пострадала много сериозно:

Допълнително, украинският генщаб публикува карта къде през вчерашния ден са унищожени руски военни складове в окупираните от руснаците украински земи - на 6 места:

ОЩЕ: Путин по бели гащи за войната в Украйна: Говори едно, става друго (ВИДЕО)

Защо руснаците мълчат за Чонгарсия мост?

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) коментира, че руските военни блогъри много странно мълчат за удара по Чонгарския мост, който свързва Крим с Херсонска област. Американските експерти коментират, че е странно как така няма коментари нито дали ударът е успешен, съответно да има закани за ответен удар, нито хвалби колко е неуспешен. От ISW смятат, че това се случва заради натиск от страна на Кремъл определени теми за войната в Украйна да не се коментират. Предвид, че на 22 юни имаше удар по този мост и тогава руските военни блогъри масово коментираха темата, сега мълчанието е показателно.

В Телеграм, един от известните украински командири Мадяр, който ръководи част, използваща дронове за разузнаване и въздушни удари, предупреждава, че руснаците се готвят за тестове и промишлено производство на технология, която да блокира Starlink. Той настоява украинското ръководство да се готви и да вземе мерки. Освен това се появи информация, че Илон Мъск отказва да активира Starlink за операции на Кримския полуостров, но Пентагона се готви да купи необходимите терминали и каквото трябва още, за да осигури услугата за украинската армия и при бъдеща атака в Крим.

ОЩЕ: Елитна украинска бригада тренира да превземе Крим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа