Чехия ще иска от Русия 40 млн. евро като обезщетение за взривовете във Върбетице

1057
Чехия ще иска от Русия 40 млн. евро като обезщетение за взривовете във Върбетице
Снимка: Getty Images/Guliver

Чешката република възнамерява да поиска от Русия поне 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като компенсация за материалните щети за инцидента с експлозиите на боеприпаси през 2014 г. в складове край село Върбетице, за които властите на страната подозират, че са замесени руски специални служби. Това съобщи в неделя вечерта чешката телевизия , позовавайки се на вицепремиера и министър на финансите на Чешката република Алена Шилерова, предава ТАСС.

„Най-лесният път (за получаване на обезщетение от Руската федерация) е начинът за получаване на обезщетение, като се използва международното право. Ако сме минали (като поискаме обезщетение), например, през наказателно производство, това (може да отнеме) дълго, много дълго време“, заяви политикът, предаде агенция Фокус.

От 1 юни Чехия ще ваксинира всички над 16 години

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че страната иска да започне регистрация на лица над 16-годишна възраст за ваксинация срещу COVID-19...

Фактът, че Министерството на финансите подготвя дело, с което се иска обезщетение за материални щети на заподозрените за участие в експлозиите през 2014 г. в складове във Върбетице, беше обявено на 20 април от министър-председателя на Чешката република Андрей Бабиш, говорейки пред депутатите на долната камара на парламента на републиката.

На 19 април чешките власти съобщиха, че щетите от експлозиите надхвърлят 1 милиард крони. Това е цената на имуществото, унищожено в складовете, както и работата по премахване на невзривени боеприпаси, която беше извършена в околностите на Върбетице от края на 2014 г. до есента на 2020 г. Освен това извършителите трябва да платят обезщетение на семействата на двама чешки граждани, загинали при експлозиите.

Междувременно според телевизионния канал 1 милиард крони не е окончателната сума, която може да бъде поискана като компенсация за щетите от експлозиите. Местните власти в региона, където са възникнали, могат да предложат допълнителни финансови изисквания. Говорим за стотици милиони корони. Чешката република може официално да поиска компенсация от Руската федерация през следващите седмици или месеци.

„Привеждане на руската страна към международна отговорност във връзка с незаконните действия на органите на Руската федерация ще настъпи след приключване и обработка [на резултатите от текущите] консултации по този случай с някои от нашите съюзници [в Европейския съюз и НАТО]. Външното министерство, в съответствие с правителствените заповеди, подготвя дипломатическа нота“, информира Якуб Кулганек, министър на външните работи на Чешката република.

Как се взривяват оръжейни складове?

Арсеналите по света изгарят по три причини - саботаж, небрежност и прикриване на фактите за продажбата на боеприпаси. Това твърди руско...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com