Чуждите медии за вдигането на ветото: "Не означава непременно пробив"

5570
Чуждите медии за вдигането на ветото: "Не означава непременно пробив"
Снимка: Български патриоти

"България вдига ветото срещу Северна Македония”, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" по повод решението на българския парламент да одобри предложението на френското европредседателство за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Австрийският канцлер и френският президент поздравиха България 

От европейското издание "Политико” отбелязват: "Българските депутати отварят вратата към преговорите на Северна Македония за присъединяване към ЕС". Германската телевизия "N-tv" също смята, че "диалогът на ЕС със Северна Македония е все по-близо".

Австрийският канцлер Карл Нехамер вижда в българското решение "пробив" и поздравява Кирил Петков за личния му ангажимент към отварянето на вратата за преговорите на Северна Македония с ЕС, пише австрийският "Дер Щандарт”. Нехамер е убеден, че решението на българския парламент ще доведе до ускорено решаване на конфликта.

Френският президент Еманюел Макрон също определи решението като "важен напредък". През 2020 година именно Франция и Нидерландия забавиха началото на преговорите на Северна Македония и Албания. Дотогава България не е имала никакви възражения, припомня австрийското издание.

Пътят на Скопие към ЕС може да остане блокиран 

Много наблюдатели предупреждават да не се гледа на това вдигане на ветото като "пробив", пише Михаел Мартенс от ФАЦ, защото предложението включва много български искания и предварителни условия. Има опасност пътят на Северна Македония към започване на преговори с ЕС да остане блокиран, отбелязва още Мартенс.

Искането за включването на българите в конституцията на Северна Македония изглежда най-лесно изпълнимо, четем още във ФАЦ. Но България също така настоява, че македонският език не съществува, а трябва да бъде разглеждан като диалект на българския, освен това Северна Македония трябва да се подчини на българския прочит за "общата история" и да го включи в учебниците. Подобни искания няма как да бъдат наложени политически в Северна Македония, смята Мартенс.

Вдигането на ветото обаче може да се окаже добра новина за Албания, пише още германското издание. Защото до момента Брюксел третираше двете държави по равностоен начин. Сега, ако Албания напредне, а Северна Македония - не, това може още повече да обърне албанците в Северна Македония към Тирана и Прищина.

За Скопие "френското предложение" е неприемливо 

От "Политико” отбелязват, че рязката промяна в позицията на България сега ще затрудни македонския премиер, който се обяви против предложението на френското председателство на Съвета на ЕС.

Бившият външен министър на Северна Македония Никола Димитров също заяви, че "в отношенията с България трябва незабавно да спрем да "награждаваме" ветото с трайни отстъпки. Ветото нарушава член 2 от Договора и София трябва да бъде ощетена, а не възнаградена.”.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа