X
 
 

Денят Х - ще подкрепи ли ЕП Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК?

1297 0
photo of Денят Х - ще подкрепи ли ЕП Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК?
Снимка: Getty Images/Guliver
Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия ще бъде гласувана от Европейския парламент (ЕП) днес, 16 юли. Самото гласуване ще се проведе в 19:00 часа довечера, а тази сутрин, в 10:00 часа българско време, германският министър на отбраната ще се изправи публично пред евродепутатите в опит да ги убеди да я подкрепят.

В навечерието на вота германката направи редица обещания, опитвайки да спечели подкрепата на групата на социалистите (ПЕС) и групата на зелените. Фон дер Лайен обеща справедлива минимална заплата за работниците в Европейския съюз и по-високи данъци за технологичните гиганти. За да се хареса на Зелените, германката каза, че ще работи въглеродните емисии на ЕС да бъдат съкратени до 2030 година не с 40% спрямо 1990 година, както предвиждат досегашните планове, а с 55%.

Какво обеща Урсула фон дер Лайен, за да получи подкрепата на евродепутатите?

Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи многобройни социални, екологични и икономически реформи...

Двете най-големи парламентарни групи в ЕП не са доволни, след като техните кандидати Манфред Вебер и Франс Тимерманс бяха отхвърлени Европейския съвет, посочва БГНЕС. Все пак се очаква 182-та евродепутати на Европейската народна партия да подкрепят Урсула фон дер Лайен, макар че например българският евродепутат Радан Кънев предупреди, че не може да приеме компромис за Фон дер Лайен в замяна на изоставяне на натиска на ЕС по въпроса в върховенството на правото в България, Румъния, Унгария и Полша. Тя се бори за 153-те депутати на социалистите от ПЕС и 108-те на либералите от "Обнови Европа".

Европейският парламент има 751 депутати, но в момента са с четирима по-малко, което означава, че Урсула фон дер Лайен се нуждае от 374 гласа, за да стане председател на Европейската комисия.

Ако Фон дер Лайен спечели поста с гласове на крайнодесните, националистите от Източна Европа или британските евродепутати, легитимността ѝ като силен лидер на ЕК може да бъде компрометирана. Ако евродепутатите отхвърлят Урсула фон дер Лайен, това ще е пореден удар срещу Общността след проблемите с Brexit и засилващия се националистически популизъм.

Отхвърляне на Урсула фон дер Лайен ще бъде проблем и за 28-те лидери, които стигнаха до нейната кандидатура след 3 дни мъчителни преговори. Те ще трябва да се съберат пак и в рамките на месец да предложат на евродепутатите друга кандидатура.

Неподготвена и неубедителна, Фон дер Лайен не успя да спечели подкрепа от евродепутатите

Номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се сблъска с вълна от скептицизъм при изслушванията си с еврод...

Какви са предварителните нагласи сред българските евродепутати - научете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално