Докато ЕС е разделен за ваксината на AstraZeneca, един от разработчиците излиза на борсата

2873
Докато ЕС е разделен за ваксината на AstraZeneca, един от разработчиците излиза на борсата
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес апелира днес за "координирана позиция" между страните от Европейския съюз относно AstraZeneca, която не "подхранва" съмненията относно ваксината срещу COVID-19, предаде БГНЕС.

"Изключително важно е да следваме координирана позиция в Европа. Позиция, която не обърква гражданите и която не поражда съмнения относно ваксината, защото тя се основава на науката", каза тя по време на извънредно заседание на министрите на здравеопазването на всички страни-членки на ЕС, което португалското председателство свика заради ваксината.

Белгия спира да ваксинира с AstraZeneca хора под 55 години

Белгийските власти няма да използват ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca при хора под 55 години в продължение на четири седмици,...

В крайна сметка, здравните министри не достигнаха до обща позиция относно употребата на ваксината, въпреки призива на Европейската комисия да намери "възможно най-координиран отговор", но се съгласиха, че са необходими повече проучвания за нейното въздействие, съобщава агенция EFE.

Припомняме, че България реши да не прекратява ваксинационния процес с препарата, но в някои държави в ЕС има препоръки за ограничение - ваксината да се ползва само при по-възрастни хора, например в Германия и Холандия. Последната такава засега държава е Испания.

Междувременно базираната във Великобритания Vaccitech, която участва в разработването на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, планира първично публично предлагане на акции (IPO) в САЩ тази седмица, съобщава The Wall Street Journal.

Компанията, създадена през 2016 г., чиито съоснователи са учени от Оксфордския университет, може да бъде оценена на 700 милиона долара с потенциален ръст до 1 милиард долара до края на годината. Ръководителите на компании искат акциите на компанията да се търгуват на електронната борса Nasdaq. Очаква се няколко от настоящите инвеститори на компанията да участват в процеса на IPO.

СЗО: Не е потвърдено, че ваксината на AstraZeneca причинява тромби

Евентуалната връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и редки случаи на кръвни съсиреци изглежда правдоподобна, но не е пот...

Vaccitech планира да използва технологията, която се превърна в основата на антикоронавирусната ваксина, за разработване на лекарства за рак на простатата, хепатит В и човешки папиломен вирус.

Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca е една от най-популярните в света: одобрена е и се използва от повече от 90 държави (включително в рамките на международния механизъм COVAX), а обемът на предварителните поръчки за лекарството достига около 2,5 милиарда дози. С нея се ваксинираха и някои световни лидери като президентите на Украйна и Южна Корея, Владимир Зеленски и Мун Дже Ин, министър-председателите на Великобритания и Италия Борис Джонсън и Марио Драги.

Понастоящем лекарството все още очаква одобрение от Администрацията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ (FDA), но компанията вече е произвела десетки милиони дози в цялата страна. В същото време директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи изрази мнение, че САЩ могат да ваксинират в страната, без да използват ваксината на AstraZeneca.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com