Две панди се връщат от Шотландия в Китай

1074
Две панди се връщат от Шотландия в Китай
Снимка: Getty images

Единствените представители на вида Голяма панда във Великобритания поемат днес на път към дома в Китай, след като прекараха 12 години в Шотландия, предаде Прес асосиейшън/ДПА, цитирана от БТА. 

Тян Тян и Ян Гуан пристигнаха в Единбургския зоопарк през 2011 г. като част от 10-годишно споразумение между Кралското зоологическо дружество на Шотландия (RZSS) и Китайската асоциация за опазване на дивата природа, което по-късно беше удължено с две години.

В четвъртък, 30 ноември, посетителите имаха последната възможност да се сбогуват с пандите, преди те да бъдат подготвени за завръщането им в Китай.

Още: Китай оставя САЩ без панди в зоопарковете

Под карантина

Ян Гуан и Тян Тян са под карантина от началото на ноември и ще прекарат известно време под карантина и при пристигането си в Китай, където ще живеят в резерват в Чънду.  

По време на полета до Китай всяка от пандите ще пътува в специално проектиран метален сандък, придружена от гледач от Единбургския зоопарк и ветеринарен лекар от Кралското зоологическо дружество на Шотландия. Старшият гледач Майкъл Ливингстън също ще се присъедини към тях за пътуването. 

Надеждите, че женската панда Тян Тян и мъжкият Ян Гуан ще се размножат и ще създадат поколение, докато са в зоопарка, останаха напразни. 

Още: Китай: Гигантските панди вече не са застрашени, но все още са уязвими

Ливингстън описа грижите за пандите като върхово постижение в кариерата си и каза, че ще му е тъжно да ги види как си отиват.

"Като екип сме се грижили за много различни видове мечки и бяхме уверени, че знаем какви препятствия ще трябва да преодолеем, за да се грижим за пандите, но когато те пристигнаха, беше съвсем различно от това, което си мислехме", разказва Майкъл Ливингстън.

Пандите са чувствителни

"Те са много чувствителен, специфичен вид, така че много бързо научихме всички различни неща, които трябваше да правим с тях или около тях", допълва гледачът. 

Още: 18 изумителни факта за пандите

"Тъжни сме, че те ще се върнат обратно.  За нас това винаги е било едно от онези неща, които предстоят в бъдещето, но ето, че сега настъпи моментът, когато това наистина се случва", казва още гледачът. 

Професор Саймън Гърлинг от Кралското зоологическо дружество на Шотландия отбеляза, че пандите са били популярни както сред персонала, така и сред посетителите и ще им липсват.

"Работя с тях, откакто дойдоха. Отидох в Китай, за да ги видя, преди да дойдат, и бях с тях през последните 12 години. Всички са доволни, че те са здрави и в добра форма и се връщат в Китай в наистина добро състояние, но в същото време са тъжни, че след 12 години повече няма да ги виждат тук, в Единбург", каза Гърлинг.

Той допълни, че присъствието на пандите в зоологическата градина е помогнало за научните изследвания и усилията за опазването им.

Директорът на Кралското зоологическо дружество на Шотландия Дейвид Фийлд каза, че Ян Гуан и Тян Тян са имали "невероятно въздействие, като са вдъхновили милиони хора да се грижат за природата".

"Окуражаващо е, че през последните години перспективите пред пандите от този вид в дивата природа се подобриха, което дава истинска надежда за бъдещето", посочи Фийлд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com