Дъщерята на Илхам Тохти прие наградата „Сахаров“ от негово име

2805
Дъщерята на Илхам Тохти прие наградата „Сахаров“ от негово име
Снимка: Getty

Дъщерята на Илхам Тохти, носител на награда „Сахаров“ за 2019 г., прие отличието от името на баща си, който излежава присъда в Китай.

Илхам Тохти е уйгурски учен, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. Той е в затвора от 2014 г., когато получава доживотна присъда по обвинения за сепаратизъм. „Със своята дейност Илхам Тохти успя да даде глас на уйгурите“, заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли. „Той работи от 20 години, за да насърчи диалога и разбирателството между уйгурите и другите хора в Китай“.

ЕП присъди наградата "Сахаров" на борец за правата на уйгурите

Борец за правата на уйгурите получи наградата "Сахаров" на ЕП. Председателят на европарламента Давид Сасоли го обяви в Twitter:" С удов...

„Днес би трябвало да бъде момент на щастие, на празник за свободата на речта. Вместо това е тъжен ден. За пореден път този стол е празен, защото в света, в който живеем, да упражняваш свобода на мисълта не винаги означава да бъдеш свободен“.

Дъщерята на лауреата Джевхер Илхам заяви на церемонията в Страсбург: „За мен е чест да бъда днес в Европейския парламент, за да получа наградата „Сахаров“ от името на баща си. Благодарна съм за възможността да разкажа неговата история, защото той самият не може да я разкаже. Честно казано, не знам къде е баща ми. За последно семейството ми получи известие за него през 2017 г.“

"Днес в Китай няма свобода за уйгурите... нито в училище, нито на публични места, нито дори у дома“, каза Джевхер Илхам. „Моят баща като повечето уйгури е заклеймен като агресивен екстремист, със заболяване, което трябва да се лекува, и с ум, който трябва да бъде промит. Под този фалшив етикет на екстремизма правителството е поставило един милион души, а вероятно и повече, в „концентрационни лагери“, където уйгурите са принуждавани да се откажат от своята религия, от своите език и култура, където хора са изтезавани и някои умират“. 

От април 2017 г. над 1 млн. уйгури са били задържани в мрежа от лагери, където върху тях се оказва натиск да се отрекат от етническата си идентичност, от мюсюлманската си вяра и да се закълнат в лоялност към китайските власти. 

Джевхер Илхам призова за подкрепа на каузата на своя баща: „Питам всички в тази зала и тези, които слушат: виждате ли проблем в начина, по който китайското правителство се отнася с уйгурите? Ако виждате проблем, моля работете за решение“.

Олег Сенцов бе удостоен с наградата Сахаров

Украинският режисьор Олег Сенцов бе удостоен с наградата Сахаров, която се връчва от Европейския парламент. Сенцов, който е осъден на 2...

Председателят на Парламента се обяви за незабавното и безусловно освобождаване на Илхам Тохти и всички други носители на награда „Сахаров“, които в момента са в затвора и са преследвани за това, че защитават правата на човека и основните свободи.

Илхам Тохти е привърженик на диалога и се застъпва за прилагането на китайското законодателство, предоставящо автономия на регионите. Той подкрепя умерен подход и помирение. Въпреки това е осъден след показен процес през 2014 г. на доживотен затвор за сепаратизъм.

Наградата, която се състои от грамота и парична премия от 50 000 евро, бе връчена на Джевхер Илхам на церемония по време на пленарното заседание в Страсбург.

Сред присъстващите бяха и представители на другите финалисти за наградата „Сахаров“ за 2019 г. ‒ бразилски активисти за защита на правата на човека и на околната среда и млади кенийки, създали приложение в помощ на момичета, подлагани на обрязване. Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година наградата бе присъдена на украинския филмов режисьор Олег Сенцов. През ноември 2019 г. той получи отличието си лично, след като бе освободен от руски затвор.

Демократичната опозиция във Венецуела получи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Представители на демократичната опозиция във Венецуела получиха наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, съобщават от пре...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа