Една жена умира на всеки 2 минути по време на бременност

1383
Една жена умира на всеки 2 минути по време на бременност
Снимка: iStock

На всеки 2 минути една жена умира поради усложнения при бременност или раждане, въпреки че майчината смъртност е намаляла с една трета за 20 години, съобщи ООН, предадено от АФП.

Показателите са намалели значително между 2000 г. и 2015 г., но до голяма степен са се задържали между 2016 г. и 2020 г. - а в някои региони дори са се увеличили, заяви ООН.

Според доклада на Световната здравна организация и други агенции на ООН общият коефициент на майчина смъртност е намалял с 34,3% за 20-годишен период - от 339 случая на 100 000 живородени деца през 2000 г. до 223 случая на майчина смъртност през 2020 г.

Това обаче означава, че през 2020 г. на ден са умирали близо 800 жени - или по една на всеки 2 минути.

Най-голям спад е регистриран в Беларус - с 95,5%, докато във Венецуела се наблюдава най-голямо увеличение. Между 2000 и 2015 г. най-голямото увеличение е регистрирано в Съединените щати.

"Макар че бременността трябва да е време на огромна надежда и положително преживяване за всички жени, тя все още е трагично опасно преживяване за милиони хора по света", заяви ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Тези нови статистически данни разкриват спешната необходимост да се гарантира, че всяка жена и момиче имат достъп до важни здравни услуги... и че могат да упражняват пълноценно репродуктивните си права."

В доклада се посочва, че между 2016 и 2020 г. майчината смъртност е намаляла само в два от осемте региона на ООН: в Австралия и Нова Зеландия с 35 %, а в Централна и Южна Азия - с 16 %.

"Непримиримо"

В Европа и Северна Америка този показател се е повишил със 17%, а в Латинска Америка и Карибския басейн - с 15%. Навсякъде другаде той е в застой.

Двете европейски държави, в които се наблюдава "значително увеличение", са Гърция и Кипър, заяви пред журналисти авторът на доклада Джени Кресуел.

Майчината смъртност продължава да е съсредоточена предимно в най-бедните региони в света и в засегнатите от конфликти страни.

Около 70 % от тези смъртни случаи, регистрирани през 2020 г., са в Африка на юг от Сахара, където процентът е "136 пъти по-голям", отколкото в Австралия и Нова Зеландия, каза Кресуел.

В Афганистан, Централноафриканската република, Чад, Демократична република Конго, Сомалия, Южен Судан, Судан, Сирия и Йемен - всички изправени пред тежки хуманитарни кризи - процентите са повече от два пъти по-високи от средните за света.

В доклада се посочва, че сред водещите причини за смъртност са тежките кръвоизливи, инфекциите, усложненията от необезопасени аборти и основни заболявания като ХИВ/СПИН, които до голяма степен са предотвратими и лечими.

Доклад на ЕС: 5% по-малко смъртни случаи по пътищата в България за 2022 г.

ЕК публикува предварителни данни за смъртните случаи по пътищата за 2022 г. В България те са с 5% по-малко в рамките на година. Даннит...

СЗО заяви, че е "от решаващо значение" жените да имат контрол върху репродуктивното си здраве, особено върху това дали и кога да имат деца, така че да могат да планират и разпределят раждането на деца, за да защитят здравето си.

Наталия Канем, ръководител на Фонда на ООН за населението, заяви, че броят на жените, които "ненужно" умират, е "неоправдан".

"Можем и трябва да се справим по-добре, като спешно инвестираме в семейното планиране и запълним световния недостиг от 900 000 акушерки", каза тя.

Въпреки че докладът обхваща данни до 2020 г., Аншу Банерджи от СЗО заяви пред журналисти, че статистиката оттогава насам изглежда мрачна поради пандемията от Ковида-19 и икономическата криза, пише БГНЕС. 

ОЩЕ: Ще има ли скоро мъжко хапче срещу бременност? 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа