Ефект или дефект: Макрон е ядосал САЩ с думите за западни военни в Украйна

3706
Ефект или дефект: Макрон е ядосал САЩ с думите за западни военни в Украйна
Снимка: Getty Images

След като Великобритания вече не е в Европейския съюз, а правителството на Германия е раздирано от разногласия, френският президент Еманюел Макрон се превръща във фактически ръководител на Европа в областта на външната политика.

Той пое водеща роля в противопоставянето на руската агресия и хуманитарната катастрофа в Газа. Но не всички негови съюзници са убедени, че именно Макрон е най-добрият защитник на техните интереси.

Макрон е разгневил САЩ и Германия

Bloomberg цитира високопоставен служител, запознат с дискусии между западните съюзници, който разкрива как зад кулисите е имало доста критики спрямо френския президент относно изказването му за западни военни в Украйна. Припомняме, че Макрон не изключи възможността в бъдеще страната му да прати войници в нападнатата от Русия страна: Франция може да влезе в пряк сблъсък с Русия при срив на фронта в Украйна: Френска телевизия (ВИДЕО).

Противоречивият му коментар веднага е бил обект на обвинения от страна на германския канцлер Олаф Шолц и е разгневил американски служители, които в частен разговор твърдят, че подобен ход може дори да подтикне към сблъсък НАТО-Москва.

Каква е била целта на Макрон?

Според източника, цитиран от Bloomberg, намеците на Макрон са били направени, за да държат руския диктатор Владимир Путин в неизвестност. Служители, запознати с дискусиите в НАТО за Украйна, обаче заявяват, че те може да са имали обратен ефект.

Според високопоставен служител на САЩ, като е принудил Берлин публично да изключи възможността за изпращане на войски, Макрон е успял да разсее оставащата неяснота относно местоположението на "червените линии" на съюзниците.

Още: "Армията ни не може да се бие с Русия повече от 2 месеца": Говори зам.-началникът на британския щаб

Снимка: Getty Images

Коментарите на френския президент се определят от различни официални лица и като "не много умни" от гледна точка на оперативната сигурност, особено като се има предвид, че няколко държави вече имат определен персонал в Украйна.

Още: Военни на НАТО вече са в Украйна и изпълняват задачи: El Pais

Въпросът за военното единство на Европа е още по-важен сега, когато Путин е окуражен от "победата" си на изборите, а също и предвид забавянето на американската военна помощ за Киев. Пакетът от 60 милиарда долара за Украйна продължава да бъде блокиран от републиканците в долната камара на Конгреса.

Макрон ползва Украйна на вътрешния фронт?

Налице е и вътрешна политика на Франция. Макрон поставя Украйна на преден план в кампанията за изборите за Европейски парламент през юни, подчертавайки още повече как крайнодясната му съперничка Марин льо Пен е съюзник на Путин.

Още: „Приятелката на Путин“ Марин Льо Пен неочаквано защити Украйна (ВИДЕО)

"Все по-ясно е, че Русия е заплаха за нас", заяви френският министър на отбраната Себастиен Лекорну на пресконференция във вторник, 26 март. "Не можем да си позволим да си представим руска победа".

Все пак няма съмнение, че някои премиери от ЕС търсят лидерството на Макрон, като мнозина от тях приветстват неговата по-твърда позиция по отношение на Русия, според служител, запознат с дискусиите на последната им среща в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com