ЕК официално обвини "Газпром" в злоупотрерба с монополно положение

11795
ЕК официално обвини "Газпром" в злоупотрерба с монополно положение

Европейската комисия (ЕК) официално изпрати уведомление за претенции (Statement of Objections) на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа, съобщиха от Комисията.

Съобщението идва след дни на спекулации, през които се очакваше констатацията на европейския антимонополен орган, а руските медии го нарекоха „Делото на десетилетието”. Тя идва след около 2-годишно разследване срещу руската газова компания, което започна през 2012 г.

"Газпром" се ангажира с доставката на газ за Гърция

"Газпром” обеща на Гърция да доставя 47 млрд. куб. м газ, които Гърция да използва или транзитира към Европа. Руската компа...

Руската газова компания е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство. На база на разследването на Комисията е установила че „Газпром” ограничава възможността нейните клиенти да препродават газа, който купуват от компанията. В следствие на политиките си е възможно „Газпром” да е налагал несправедливи цени при договорите си с определени държави членки на ЕС. Освен това е възможно компанията да е злоупотребявала с монополното си положение, като е обвързвала доставката на газ със задължения, касаещи газовата транспортна инфраструктура, заключава Комисията.

ЕК отсъжда, че газовият гигант налага териториални ограничения по договорите си за доставка, като ограничаване на износа и клаузи, налагащи закупения газ да се използва само в определени територии. Според ЕК „Газпром” е поставял и други клаузи в договорите, с които да ограничи трансфера на суровината между държавите.

Според заключението на Комисията тези териториални ограничения вероятно водят до по-високи цени на газа и дават възможност на компанията да налага несправедливи цени в редица държави, включително и България.

Русия обеща конкурентни цени на газа за Европейския съюз

Русия е готова да удовлетвори с абсолютно конкурентни цени бъдещите потребности от газ за европейските потребители. Това увери руският ...

Освен това Комисията установява, че доминиращата позиция на „Газпром” й позволява да обвързва газовите доставки с придобиването на несвързани задължения от търговците на едро, касаещи газовата инфраструктура в държави като България и Полша.

„Всички компания, които оперират на европейския пазар, независимо от това дали са европейски или не, трябва да се съобразяват с правилата на ЕС”, казват в изявлението си от ЕК.

„Газпром” има 12 седмици да отговори на уведомлението за претенции, изпратено от Европейската комисия, както и да поиска устно изслушване на аргументите на компанията. Комисията подчертава, че изпращането на уведомление за претенции няма да предреши окончателното заключение на разследването и ще зачете правото на „Газпром” да се защити. ЕК ще вземе окончателно решение след защитата на руския газов гигант. Сега се очаква или компанията да корегира политиката си, или разследването продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа