ЕК предлага по-строги препоръки за пътуване в ЕС

2080
ЕК предлага по-строги препоръки за пътуване в ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия втвърди тона във връзка с препоръките за пътуване в ЕС и между държавите от общността. Категорично не се препоръчват несъществените пътувания, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ситуацията в Европа изисква от нас трудни, но необходими решения. Ние трябва да осигурим безопасността и да спрем незадължителните пътувания. Днес представихме нови правила за пътуване в Евросъюза“, написа тя в Twitter.

Брюксел: Говорим за удостоверения, а не за паспорти за ваксинирани срещу коронавирус

"Обсъждаме за какво да служат удостоверенията, издавани на ваксинираните срещу ковид, но не става дума за "паспорти", това определение ...

„Вземайки предвид изострянето на санитарната ситуация в Европа, ние предлагаме да бъде въведен нов термин за цветова идентификация на рисковите зони – тъмночервен“, каза еврокомисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндрерс

В момента цялата територия на Европейския съюз попада в санитарната червена зона, затова се появи необходимост от създаването на нова категория, за да бъдат отделени регионите с по-висок епидемичен риск.

По отношение на пътуванията в и от зони с висок риск, всички незадължителни пътувания в тези зони са строго непрепоръчителни. Това се отнася и до пътуванията в рамките на Евросъюза и дори вътре в държавите от ЕС, уточни той.

Независимо от цветовата разлика или реалната епидемична ситуация, в ЕС остава в сила забраната за незадължителни пътувания практически до всички държави по света, с изключение на седем страни: Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайланд, Руанда. По този начин новите санитарни мерки, в случай, че бъдат утвърдени, ще бъдат в сила за всички останали държави в света.

Според публикуваното предложение на ЕК, всички лица, влизащи в държави на ЕС, се задължават да представят отрицателен тест за коронавирус, направен най-малко три дни преди пътуването. За гражданите на ЕС може да се направи изключение – те могат да си направят тест веднага след пристигането. Независимо от резултата от теста, след пристигането трябва да се спазва карантина до 14 дни, като всяка държава трябва да реши какъв да бъде нейният срок.

ЕК предизвиква финансовото господство на САЩ и долара точно преди идването на Байдън на власт

Европейската комисия ще представи днес, 19 януари, план за действие по въпроса как може да се засили ролята на еврото в глобалната фина...

Всички лица, влизащи на територията на ЕС, както и тези, които пресичат вътрешните граници на Евросъюза, трябва да попълват регистрационни формуляри, които ще позволят на властите да проследят веригата от контактите им. Въпреки, че пандемията продължава вече една година, държавите от ЕС все още не успяха да се споразумеят за единен формат на такъв документ, затова ЕК препоръчва усилията в тази посока да се активизират.

Що се отнася до формулярите за регистрация на пътници, ЕК счита за необходимо възможно най-скоро да се премине към единен формуляр за всички държави от ЕС, който да бъде задължителен за всички.

„Не можем да предскажем как ще се развие пандемията, така че не можем да кажем колко дълго ще са необходими тези мерки“, каза европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Двамата еврокомисари не можаха да отговорят, какви конкретни мерки за мониторинг трябва да се приложат, за да не се допускат незадължителни пътувания. Не стана ясно и трябва ли да се прилагат репресивни мерки срещу лица, които въпреки строгите препоръки, все пак решат да заминат на почивка в чужбина.

Европейските комисари подчертаха, че това засега са само работни препоръки, които трябва да бъдат утвърдени от държавите от ЕС, за да влязат в сила. Вероятността за бъдат приети бързо е голяма, тъй като мерките бяха съгласувани принципно по време на видеоконференцията на ръководителите на държавите на 21 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа