ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген

1839
ЕК призова България, Румъния и Хърватия незабавно да бъдат приети в Шенген
Снимка: istock

Европейската комисия призова държавите членки на ЕС да вземат необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволят на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

В анализа си Еврокомисията казва, че България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение на границите и систематични гранични проверки. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система е добре изградена. България също така показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, гарантирайки достъп до международна закрила, спазвайки принципа на забрана за връщане.

След Нидерландия - и Швеция вероятно ще ни каже "не" за Шенген

След като Нидерландия прие резолюция, блокираща влизането на България и Румъния в Шенген, изглежда, че Швеция също ще последва примера ...

От Еврокомисията припомнят, че България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка на Шенген през 2011 г. Съветът призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения на Съвета, но не е взето решение на Съвета за премахване на вътрешните граници повече от 11 години.

Еврокомисията подчертава, че тази година България и Румъния доброволно са поканили екип експерти под координацията на Комисията, за да разгледат прилагането на най-новите разработки на шенгенските правила. Тази доброволна мисия за установяване на факти, която се проведе през октомври 2022 г., потвърди, че България и Румъния не само са продължили прилагането на новите правила и инструменти, но и че са засилили значително цялостното прилагане на шенгенската архитектура във всичките й измерения. Нещо повече, тези две държави доказаха, че имат примерен опит в прилагането на шенгенските правила, се казва в съобщението на Еврокомисията.

Според Брюксел в продължение на години тези държави членки са допринесли значително за доброто функциониране на Шенгенското пространство, включително по време на пандемията и напоследък, когато са изправени пред безпрецедентните последици от войната в Украйна.

Европейската комисия смята, че въпреки че трите държави вече са обвързани отчасти от правилата на Шенген, вътрешният граничен контрол с тях не е премахнат и те не могат да радват на всички предимства, които идват от това да бъдат част от Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници.

ЕП подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенген

Европейският парламент гласува днес резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Решението бе прието с 534 гласа "за", 53 "против" и 2...

Според Брюккел разширено Шенгенско пространство без контрол на вътрешните граници ще направи Европа по-безопасна – чрез засилена защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество – по-просперираща – чрез елиминиране на времето, което се губи на границите и улесняване на хората и бизнес контактите – и по-привлекателна – чрез значително разширяване на най-голямата обща зона в света без контрол на вътрешните граници.

Решението за приемането на трите държави в Шенген трябва да бъде взето на 8 декември на Заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС, припомня БГНЕС.

ОЩЕ: Крум Зарков: ЕК потвърди подкрепата за влизането на България в Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа