ЕК се видя в чудо заради решение на Европейския съд за набирането на персонал

2910
ЕК се видя в чудо заради решение на Европейския съд за набирането на персонал
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската служба за подбор на персонал (EPSO) нарушава своите собствени правила, като принуждава кандидатстващите за работа да използват с предимство английски, френски и/или немски език. Това гласи решение на Европейския съд, което Европейската комисия може би ще обжалва, информира EUObserver.

Според съда практиката на EPSO представлява „дискриминация“, защото фаворизира кандидати, които имат задоволително познание по поне един от трите езика – английски, френски и немски, след като в ЕС има 23 официални езика. Би трябвало желаещите да работят в европейска институция да могат да ползват който пожелаят официален език за ЕС в кореспонденцията си с EPSO, както и който искат от 23-те езика в графата „втори език“ на изпитните листовки на EPSO, гласи становището на съда. Съдиите казват още, че знанието на английски, френски и немски не осигурява яснота на комуникацията и разбирането ѝ. Твърдението, че тези три езика са най-разпространени в Европа, не почива на никакви специфични доказателства, завършва Европейският съд.

За недостиг на квалифициран персонал алармират от туристическия бранш

Задълбочава се проблемът с недостиг на квалифициран персонал в туристическия бранш. Това каза в интервю за Радио „Фокус” &n...

Делото за практиката на EPSO стана факт след жалба на Италия и Испания. Тя касае процедури за подбор на кадри през 2012-та и 2013-та година за три позиции – одитори, научни консултанти и експерти по сигурността. Европейският съд вече анулира резултатите на EPSO по процедурите.

Ако ЕК обжалва, случаят може да се проточи с още поне година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа