ЕК стартира 10 нови мерки за научни изследвания и иновации в борбата с коронавируса

880
ЕК стартира 10 нови мерки за научни изследвания и иновации в борбата с коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

В резултат на видеоконференцията на еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел с министрите на науката на ЕС, започна работа по десет нови мерки за борба с коронавируса. По този начин Европейската комисия и държавите-членки на ЕС ще засилят координацията в областта на научните изследвания и иновациите за справяне с разпространението на COVID-19, съобщават от отдел "Преса и медии" на представителството на ЕК в България.

„Научните изследвания и иновациите ни дават надеждата и научните познания, от които се нуждаем, за да се преборим с коронавируса. За да бъдем по-ефективни, трябва да си сътрудничим още по-тясно с държавите от ЕС и извън него. Конкретните мерки, които бяха подкрепени единодушно от министрите на науката, предоставят отлична основа за координиране, споделяне на информация и данни, както и за финансиране на приоритетни действия. С обединени сили сме по-силни в борбата с коронавируса“, коментира Мария Габриел.

Над 2 милиона са заразените вече с коронавирус по света

Броят на заразените с коронавирус по света надхвърли 2 милиона души. Това става ясно от двата най-големи портала, които събират данните...

Тя информира за 10-те краткосрочни приоритетни действия за борба с вируса, които включват на първо място координиране на подкрепата за научни проекти в областта на коронавируса. На следващ ред са разширяване на подкрепата за широкомащабни клинични тестове за лечение и допълнително финансиране на проекти с новаторски решения. В този контекст, българският еврокомисар отбеляза и важността на следващата мярка - засилена подкрепа за иновативни компании, работещи в областта. Други предвидени действия са създаване на възможности за финансиране на научноизследователски дейности от допълнителни източници, изготвяне на информационна платформа за възможности за финансиране на научноизследователски дейности, както и платформа за обмен на научноизследователски данни относно коронавируса. В обхвата на мерките са още създаване на работна група по научноизследователски дейности, свързани с вируса и улеснен достъп до научноизследователска инфраструктура. Не на последно място е Пан-европейският хакатон за мобилизация на европейските иноватори и гражданско общество за намиране на решения срещу кризата, който ще се проведе на 24-26 април.

„Мерките ще бъдат редовно актуализирани в сътрудничество между Европейската комисия и държавите-членки. Ако е необходимо, оставаме ангажирани да бъдат добавяни и нови краткосрочни и дългосрочни мерки“, информира комисар Мария Габриел.

СЗО даде препоръки при отмяна на ограничителни мерки, свързани с COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа