X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 април

5155
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 15 април
Снимка: iStock/Guliver
Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 22:30, 15 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 747 са потвърдените случаи на коронавирус у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 3 са в София, 7 в Смолян, 1 в Кюстендил, и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят.

🔘 Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 19; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 9; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 12; Кюстендил – 19; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 36; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 13; Смолян – 26; София – 447; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.

🔘 218 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 31 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. При 39 лица-медицински персонал е установен COVID-19, предаде МЗ.

🔘 105 са излекуваните в страната. 24 нови изписани пациенти има за последните 24 часа. От излекуваните 66 са мъже, 5 деца, останалите са жени.

🔘 36 са починалите с COVID-19 в страната - починала е жена в "Пирогов", с цироза, артериална хипертония и други заболявания. Венцислав Мутафчийски призна, че има проблем с погребенията на починали от COVID-19, защото семействата им са под карантина. България има най-ниската смъртност, най-либералните мерки, това са факти", заключи Мутафчийски.

🔘 Само 18 души в Бургаско имат антитела и то не всички имуноглобалин G, след проверени 2555 души на случаен принцип и по прицелни групи (50/50), стана ясно от думите на Мутафчийски. Ще има масови тестове във "Факултета" и "Филиповци", като генералът отрече, че там имало занижен контрол.

🔘 Районният съд в Търговище постанови осъдителна присъда на мъж, който нарушил задължителната 14-дневна карантина след завръщането си от чужбина. Той е сключил споразумение с прокуратурата и ще изтърпи наказание 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. На мъжа е наложена и глоба от 10 000 лева.

🔘 Младен Маринов: Село Паничерево остава под блокада, КПП-та и на ромските квартали в София

🔘 7 положителни резултата за коронавирус във "Факултета" и "Филиповци"

🔘 „Започва масово тестване на българските граждани за коронавирус, за да обхванем по-голяма част от населението на България. Имаме 20 000 PCR теста, очакваме още доставки и дарения. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване”. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев. Той пристигна в Банско с премиера Бойко Борисов. Двамата провериха как върви работата в поликлиниката в града.

🔘 В село Паничерево почват масово тестване заради един избягал от болница болен от COVID-19. В момента жителите му са под карантина. Коментарът: Трябва да има затегнат контрол в болници с доказано болни от COVID-19, съгласи се Мутафчийски. Началникът на Кризисния щаб обаче обясни, че в психиатриите е най-строг контрола – с врати без дръжки. Отговорност на таксиметровите шофьори е да ползват дезинфектанти, заяви Мутфчийски и призна, че в Паничерево има още 6 потвърдено болни от COVID-19. Защо в село Паничерево ще се тества с бързи тестове - има ли смисъл?

🔘 В момента общо 20 225 са българите под карантина в цялата страна. От началото на пандемията в изолация са били 78441 българи.

🔘 Пътуванията с влак за Великден: Мутафчийски коментира, че се обсъждат трафика предстоящите Великденски празници и посочи - ще бъдат връщани абсолютно всички, които нямат основателна причина за пътуване, но думите му бяха "на контролните пунктове" - влаковете не минават през такива. "Събирането на хора би ни изиграло много лоша шега", предупреди генералът.

🔘 Според д-р Стойчо Кацаров здравната ни система бездейства

🔘 Наука: Вирусолог не смята, че коронавирусът ще мутира в по-смъртоносна версия;

🔘 Икономика в извънредно положение: Петкова разясни кога потребителите ще усетят по-ниските сметки за газ и парно; Как да разберем колко пари ни дължат за парно и топла вода – най-добре било с калкулатор ; Танева: Лобирам за 26 000 малки производители и всичко, което нашата земя ражда; Хранителните магазини могат да кандидатстват за помощ за търговията с оранжерийни зеленчуци; Кой ще може да се възползва от кредити при облекчени условия?;

🔘 Закон и ред в извънредно положение: Извънредното положение служи за заобикаляне на законови процедури алармира Антикорупционният фонд;

🔘 ЕК одобри българската схема за запазване на работните места

🔘 Развод по време на пандемия или...

🔘 Самоувереността и параноята са еднакво вредни при пандемия

🔘 "Афис": Все повече хора се усещат близо "до ръба" във финансово отношение

🔘 Ананиев пусна пазарите, няма да работят от Разпети петък до Великден

🔘 Андриан Бекяров: Моментът е идеален да поизчистим мирогледа си

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Коронавирусът принуди Европейският съвет да актуализира бюджета на ЕС

🔘 Кои страни започват да смекчават ограничителните мерки срещу коронавируса

🔘 Испания продължава да води убедително е най-напред по брой официално регистрирани случаи на COVID-19 в Европа. Потвърдено болните там са 177 633 т.е. 3 573 нови случая за 24 часа. Смъртните са 18 579, което прави 324 смъртни случая за денонощие. Това е близо два пъти по-малко от вчерашните данни. За оздравели се считат 70 853, но 7 371 са в състояние, което налага болнично лечение.

🔘 В Италия засега новините остават с подобрение - потвърдените случаи са 165 155, като за денонощието има по-малко увеличение – 2 667 случая. Смъртните са 21 645 т.е. 578 за денонощие, в критично състояние са 3 079. За оздравели се считат 38 092.

🔘 17 167 души са починали от коронавирус във Франция, от началото на март, според официалния доклад. Според подробните данни 10 673 души са починали от Covid-19 в болници, а 6 524 в домовете за възрастни хора. Това представлява рязко увеличение с 1 438 души в сравнение с данните от вчера. Повече от една трета от близо 2 000 моряците на борда на френския самолетоносач, превърнал се в огнище на коронавирусната инфекция в морето, са дали положителен резултат при тестване за вируса, предава AFP, позовавайки се на съобщение на министерството на отбраната в сряда.

🔘  В Германия болните са 133 209, т.е. 999 нови, оздравелите са 72 600, а смъртните случаи са 3 592 т.е. 97 нови.

🔘  Във Великобритания, данните сочат 98 476 души болни т.е. нови над 4 603 случая, като смъртните случаи вече са 12 868 т.е. 761 нови, а за оздравели се считат едва 313. По данните на британските здравни служби обаче оздравелите са 1918. Коронавирусът влезе в старческите домове във Великобритания

🔘 След като главният преговарящ на ЕС преболедува коронавируса, преговорите с Великобритания пак са на дневен ред

🔘 В Турция епидемията увеличи броя на потвърдените случаи с 4 281 и те вече са 69 392. За последното денонощие там са починали 115 души т.е. вече общо 1 518. В критично състояние са 1 820 души, за оздравели се считат 5 674 души.

🔘 Румъния е на второ място на Балканите в негативната статистика на коронавируса. 337 нови потвърдени случая за денонощие, с което стават 7 216. Смъртните случаи се увеличиха с 11 и са вече 362. За оздравели се считат 1 217 души.

🔘 В Сърбия потвърдените случаи се увеличиха с 408 и са вече 4 873, а новите смъртни случаи за последните 24 часа са 5 и вече са общо 99. Няма статистика за оздравели и така е от началото на епидемията. Великден в Сърбия: Скандал със старческите домове и полицейски час

🔘 В Гърция потвърдените случаи са 2 192, т.е. 22 нови за последните 24 часа. Смъртните случаи са вече 102 т.е. 1 нов за денонощието, а за оздравели се считат 269 души. В сериозно състояние са 72 души.

🔘 В Хърватия потвърдено болните са 1 741 т.е. 37 нови за денонощие, от които има 34 смъртни случая т.е. 3 нови и вече 473 оздравели.

🔘 В Северна Македония потвърдените случаи са 974 т.е. 66 нови, от които 45 смъртни т.е. 1 нов и 98 оздравели, а в Албания – 494 случая т.е. 19 нови, от които 25 смъртни т.е. 1 нов за денонощието и 251 оздравели.

🔘 Швеция: Какво промени коронавирусът там

🔘 Дания позволи на децата до 11-годишна възраст да се завърнат в училищата и детските градини. Така правителството в страната стана първото, което предприема отслабване на мерките срещу коронавируса, съобщава BBC.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщиха от Световната здравна организация.

🔘 Броят на заразените с коронавирус по света надхвърли 2 милиона души. Това става ясно от двата най-големи портала, които събират данните за мащаба на пандемията.

🔘 Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора два дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 треска, висока температура и т.н. Това твърди може би най-известният южнокорейски инфекционист – професор Ву Йо Ким в интервю за Asian Boss.

🔘 Съединените щати са регистрирали 1 735 смъртни случая заради коронавирус през последните 24 часа, което е намаление спрямо вчера. Починалите от началото на пандемията в САЩ са 27 782, като над 8000 са в щата Ню Йорк. В болница са над 101 000 души, тествани са 3,081 млн. души. За оздравели се считат 48 224 души. Същевременно д-р Антъни Фаучи, директор на Американския център за инфекциозни заболявания, е на мнение, че е рано да се говори за сваляне на ограниченията в САЩ. Съединените щати все още не разполагат с достатъчно възможности за тестване и проследяване на появата на COVID-19, така че е преждевременно да се премахват санитарните ограничения, въведени поради пандемията, смята Фаучи. "Трябва да имаме под ръка нещо ефективно, на което можем да разчитаме напълно. Но все още не сме постигнали това", каза главният американски специалист по инфекциозни болести. Той смята за "прекалено оптимистични" надеждите на американската администрация да премахнат санитарните ограничения от началото на май незабавно в цялата страна или в няколко щата. "Гарантирам ви, че щом се върнем обратно, инфекцията ще започне да се разпространява отново", заяви Фаучи, предупреждавайки за опасността от нови огнища в САЩ на COVID-19. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин на брифинг в Белия дом вчера обяви, че обмисля да премахне санитарните ограничения в САЩ във връзка с разпространението на новия коронавирус. Американският президент Доналд Тръмп, който също участва в брифинга, подчерта, че "всичко трябва да бъде безопасно", тоест при вземане на решение за премахване на ограниченията ще е необходимо да се вземат предвид преди всичко съображенията за спасяване на животи, а не тези за минимизиране на щетите за икономиката. Мнучин увери, че правителството на САЩ ще се ръководи предимно от мнението на лекарите. Тръмп обяви на 29 март удължаването на санитарните ограничения до 30 април. В САЩ работят само магазини и аптеки. Ресторанти и кафенета приемат поръчки само по домовете. Затворени са фитнес зали, универсални магазини, музеи, образователни институции, кина и театри. Но преди часове американският президент направи нещо по-лошо – заяде се на тема "пари" със СЗО.

🔘 В Китай за едно денонощие има нови 19 случая според информацията на "Джонс Хопкинс" и общо те стават 83 321. От тях огромното мнозинство са излекувани – 78 204, смъртните случаи са 3345 т.е. няма нови за последните 24 часа. 116 души са в болница заради нуждата от лечение.

🔘 В Русия нещата не изглеждат добре – нови 3 388 случая за денонощие и общо 24 490 потвърдени болни от COVID-19. Смъртните случаи се увеличиха с 28 и са 198, но смъртността е под 1%. За оздравели се считат 1 986 души. В Москва всички коли ще се движат само със специални разрешения

🔘 Южна Корея регистрира 27 случая на коронавирусна инфекция с COVID-19 за изминалия ден, така общият брой на заразените нарасна до 10 591. От тях обаче оздравелите са над 7500 – 7534 по данни на "Джонс Хопкинс". Общо смъртните са 222, т.е. няма нов такъв за денонощието. Южна Корея повиши нивото на епидемиологична заплаха до най-високото. До 19 април жителите бяха помолени за пореден път да не напускат домовете си. Въпреки пандемията днес в страната се провеждат парламентарни избори, затова всички граждани чрез медиите и съобщения на телефоните им бяха призовани да носят маски и ръкавици по пътя към избирателните секции, да дезинфекцират ръцете си и да спазват дистанцията на опашките по време на гласуването.

🔘 В Иран потвърдените случаи са 76 389, от които 4 777 смъртни и 49 933 оздравели. Новите случаи са 1512, а починалите през последните 24 часа са 94. Иран забрани износа на медицински материали

🔘 Хиляди грузинци в сряда се втурнаха да излязат от столицата Тбилиси преди блокирането, което ще бъде наложено като част от ограничителни мерки за борба с коронавируса.

🔘 Възпаления на стъпалата могат да са ранен признак за коронавирус, съобщи The New York Post.

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан.

🔘 На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни.

🔘 Именно така се появяват и подозренията, че причинителят на новия вирус е с животински произход.


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Финландски учени направиха 3D модел какво се случва в затворено пространство, ако заразен с коронавирус кашля!

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

🔘 Започна производството на хлорохин и хидроксихлорохин у нас

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ни, Българският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Колективен имунитет? Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора. Той защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Започна тестването на 1000 души в Банско след карантината

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители решиха да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Решението им дойде в момент, когато стана ясно, че сред народните представители има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Народните представители приеха и актуализация на бдюжета.

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Втори  опит - всички навън задължително с маски, заповедта на здравния министър стана факт и ще важи до 26.04.2020г.

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия. Коментарът:  "Препоръчваме ограничителните мерки да останат в сила поне до Великден", каза проф. Мутафчийски. "Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България. С тези думи той коментира и фактът, че СЗО заговори за поетапно облекчаване на ограничителните мерки в световен мащаб.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Затварят кооперативни пазари и цветни борси след 15 април до второ нареждане

🔘 Държавата дава по 375 лв. на родители в неплатен отпуск

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКППсе актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Има вече 4 държави, от които българи с изтекли документи могат да се приберат в България

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, който говори заедно с вицепремиера Томислав Дончев след среща със Светия синод. Мутафчийски уточни, че всеки може да запали свещичка, но ще има разпоредби как може да се влиза в църквите. Какви мерки оповести Светия синод, вижте в този материал.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдезивир”. "Ремдезивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдезивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорокин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално