ЕК за българското гражданство - дава се без ключови задължения и изисквания

2413
ЕК за българското гражданство - дава се без ключови задължения и изисквания
Снимка: Actualno.com/Петя Бързилска

В България, Малта и Кипър няма нито задължение за физическо пребиваване на лице, което получава "златен паспорт", нито изискване за други действителни връзки с държавата, преди да бъде получено гражданство. Това гласи публикуваният днес (23 януари) доклад на Европейската комисия относно пропуските в системите на трите държави, за който се разбра още в началото на седмицата.

Става въпрос за т.нар. схеми за даване на гражданство срещу инвестиции. Специално в България условията са следните - ако чужд гражданин вложи поне 1 млн. лева в българската икономика, може да получи гражданство. А още през миналата година стана ясно, че държавата няма механизъм за следене на съответната инвестиция (действителна връзка в езика на Брюксел), на база на която дадено лице взема гражданство. След като стана ясно, че ЕК е изготвила такъв доклад, правосъдното министерство обяви, че се готвят промени в Закона за българското гражданство, за да бъде прекратена тази практика.

Безлов за очаквания доклад на ЕК за даване на гражданство: Бият най-слабите

"Моята хипотеза е, че бият най-слабите. Поне половината държави в ЕС предлагат визи срещу инвестиции. Темата не е нова за продажб...

"Решението на една държава членка да предостави гражданство в замяна на инвестиции дава автоматично права по отношение на другите държави членки, и по-специално правата на свободно движение и достъп до вътрешния пазар на ЕС, за да се упражнява икономическа дейност, както и правото да гласуваш и да бъдеш избиран в европейски и местни избори. На практика тези схеми често се рекламират като способ за придобиване на гражданство на Съюза заедно с всички права и привилегии, произтичащи от него", предупреждава ЕК.

В специалния доклад на Брюксел изрично се посочват няколко области, в които ЕС може да пострада заради пробитите системи на България, Малта и Кипър. Става въпрос за:

1. Сигурност - проверките на кандидатите не са достатъчно надеждни и централизираните информационни системи на ЕС, като например Шенгенската информационна система (ШИС), не се използват систематично, както би следвало.

2. Изпиране на пари - необходими са засилени проверки ("комплексна проверка"), за да се гарантира, че правилата за борба с изпирането на пари не се заобикалят, категоричен е Брюксел.

Пример за провала с българското гражданство срещу инвестиции - руски милионер

Фрапиращ пример по отношение на неспособността на държавата да контролира т.нар. "Златни визи" по Закона за българското гражданство дад...

3. Укриване на данъци - необходими са мониторинг и докладване, за да се гарантира, че физическите лица не се възползват от тези схеми поради предимствата, произтичащи от привилегировани данъчни правила;

4. Прозрачност и информация - в доклада се констатира липсата на ясна информация относно начина, по който схемите се управляват, включително относно броя на получените заявления, одобрените или отхвърлените заявления, както и произхода на кандидатите. Освен това държавите членки не обменят информация относно кандидатите за такива схеми, нито се информират взаимно за отхвърлените кандидати.

От ЕК специално посочват, че оттук-насетне ще наблюдават изкъсо законовите практики и процедури за даване на гражданство. Брюксел ще следи дали системно се извършват всички задължителни гранични проверки и проверки за сигурност; стриктно се спазват изискванията на Директивата за дългосрочно пребиваване и Директивата за събиране на семейството; сумите, изплатени от кандидатите за гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции, се подлагат на проверка според правилата на ЕС за борба с изпирането на пари. Отделно ще се внимава и дали се обменя информация между различните страни-членки за правилното отчитане на данъци. Ще има и експертна група със специалисти от държавите-членки, която трябва да разработи система за обмен на информация и консултации относно броя на получените заявления, държавите на произход и броя на одобрените/отхвърлените от държавите членки заявления за гражданство и разрешение за пребиваване на лица въз основа на инвестиции.

До края на 2019 година Брюксел иска да бъдат разработени общ набор от проверки за сигурност при схемите за гражданство срещу инвестиции, включително специфични процедури за управление на риска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа