Експерти: ЕС трябва да прекъсне всякакви връзки с Турция

10242
Експерти: ЕС трябва да прекъсне всякакви връзки с Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция постоянно нарушава международното право и изнудва Европа чрез нелегалните мигранти. Европейският съюз трябва да спре да плаща на Ердоган, който работи против интересите на Европа. Ако Анкара продължи с подривното си поведение, Брюксел трябва да прекъсне всякакви търговско-икономически връзки с турската страна.

Около това мнение се обявиха гръцкият бизнесмен, политически анализатор и университетски преподавател Йоаким Каламарис и бившият консул на България в Одрин Георги Димов в предаването "Плюс Минус" по Нова телевизия.

Макрон: Битките в Идлиб заплашват Европа с 2 млн. мигранти

Бойните действия в Идлиб заплашват Европа с нова мигрантска криза, става дума за 2 милиона мигранти, заяви френският президент Еманюел ...

"Положението е много сериозно. В Гърция в момента има над 1.8 млн. нелегални мигранти. Те са толкова много заради поведението на съседна Турция", каза Каламарис.

Анкара играе "двойна геополитическа игра" – от една страна получава пари от ЕС заради мигрантите, но ги използва, за да води войни в свой интерес, което води до приток на нелегални мигранти в Европа, а от друга страна води втора война в Либия с геополитически цели и осигурява на своите военни партньори като Пакистан работни места в Европа.

"Този рекет е постоянен. Заплахата, която чуваме от Ердоган, е: Ако не ми дадете 6 млрд. евро, ще ви наводня с мигранти. Това е изнудване", категоричен е Йоаким Каламарис.

"Турция действа като организирана престъпна група за трафик на мигранти", каза Георги Димов.

Той изтъкна сложната ситуация в Сирия, където драстично се разминават интересите на Турция, Русия и Иран. Анкара е в очевидно по-слаба позиция от Москва.

Използват ли турски сили сълзотворен газ срещу гръцката полиция заради мигранти? (ВИДЕО)

Гръцката полиция и армията използваха водно оръдие и сълзотворен газ срещу стотици мигранти, които направиха пореден опит да пресекат т...

По думите му турските власти умишлено провокират повишаване на напрежението на гръцката граница, като вчера и днес дори турски депутати са били в района на Пазаркуле, за да вдигат бунтове сред мигрантите.

Според експертите Ердоган искал Европа да му възстанови похарченото, но не за мигрантите, а за войната в Сирия.

Въпросът е защо Брюксел финансира нелегалните мигранти и защо финансира Ердоган, който води войни близо до територията на ЕС, попита риторично Каламарис.

"Защото има слабо европейско лидерство – ЕС вече няма лидери Шарл Де Гол, Маргарет Тачър, Франсоа Митеран", отговори Димов.

Какво може да се направи?

Турски трафиканти действат открито за прехвърлянето на мигранти в Гърция

С увеличаването на броя на мигрантите, опитващи да преминат границата на Турция с Европейския съюз, трафиканти на хора работят открито ...

"Трябва да се спре финансирането от ЕС към Ердоган. Да се спре дотирането на нелегалните мигранти в Гърция и Европа, за да разберат, че тук няма място за тях", препоръча Каламарис.

Той предложи ЕС радикално да промени поведението си спрямо Турция и незабавно да спре всякакви търговски и митнически спогодби с турската държава. "Тези отношения (с турската страна) са вредни за православието и за европейската общност и насока, в която сме поели ние гражданите на Европа", категоричен е Каламарис.

Ние говорим за тероризъм, но точно Ердоган докарва тероризма в Европа, твърди гръцкият икономист. "Ердоган се държи като вманиачен султан и митоман. Европейските граждани се занимаваме с един човек, който води войни, заплашва и изнудва", каза Каламарис. Той призова международната общност в лицето на ЕС, НАТО и САЩ да се намеси и да отстрани турския президент от поста му.

Бежанците в Турция са не повече от 250-260 000 и те са в лагери около южната граница на Турция. Останалите милиони са нелегални мигранти. ЕС трябва да отпуска средства, но само за бежанците, не и за мигрантите, посочи Димов.

По думите на Каламарис нелегалните мигранти са привилегировани, тъй като не са наказвани за незаконното преминаване на граници, а дори получават обезщетения за това. Примерът им стимулира да техни близки, роднини и сънародници. Европа няма как да приеме такъв огромен брой хора нито финансово, нито културно.

ЕС създаде чудовището Ердоган

Докато клатят държавата със създаването на истерия около коронавируса, ще остана верен на себе си да дам алтернативна гледна точка. До...

"60% от финансирането на тези мигранти идва от местните данъкоплатци и държава, не от ЕС. Останалите 40% идват директно от ЕС към различни НПО-та. Въпросът е кой контролира тези НПО-та и в услуга на кои политици действат те. Мисля, че отговорът е ясен", каза Каламарис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа