Еквадор иска подкрепа срещу заплахите на Лондон

7747
Еквадор иска подкрепа срещу заплахите на Лондон

Еквадор призова Организацията на американските държави /ОАД/ и Съюза на южноамериканските нации /УНАСУР/ да проведат извънредно заседание заради намерението на Великобритания да лиши от дипломатически статут сградата на еквадорското посолство в Лондон.

Това заяви еквадорският външен министър Рикардо Патниьо.

В сградата на мисията от средата на юни се укрива основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който се страхува от екстрадиране в Швеция, където е обвинен в сексуално посегателство. Очаква се днес Кито да обяви своето решение дали ще предостави убежище на Асандж. Лондон вече заяви, че ще попречи на основателя на Уикилийкс да напусне Острова. В съответствие с местните закони британските власти могат да лишат зданието на дипломатическата мисия от нейния статут. Това ще им позволи да влязат в нея и да арестуват Асандж.

"Ако си мислят, че ще ни уплашат, много са сгрешили. Те няма да ни сплашат с подобни заплахи", каза Патиньо в интервю за латиноамериканската телевизия "ТелеСУР"

Той добави, че Кито ще се обърне за помощ и подкрепа към регионалните организации.

Патиньо заяви, че вече е провел консултации с представителите на Перу, която в момента оглавява УНАСУР. Съвещание на външните министри на държавите от УНАСУР може да се проведе в края на тази седмица. Участниците в срещата ще обсъдят "заплахите, които са неприемливи" за Еквадор, добави еквадорският външен министър.

Той също така обяви, че се е обърнал и към генералния секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулсе с молба да се проведе извънредно заседание на организацията, на "която цяла Америка да реагира на отправените заплахи".

Редактор: Петър Проданов

Лондон няма да разреши на Асандж да напусне еквадорското посолство

Великобритания няма да разреши на основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж да напусне свободно посолството на Еквадор, се казва в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com