Еквадор разтревожен за здравето на Асандж

7265
Еквадор разтревожен за здравето на Асандж

Еквадор е много разтревожен за здравословното състояние на основателя на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, който намери убежище в еквадорското посолство в Лондон и иска да бъде преместен в пълна безопасност в болница. Това съобщи високопоставен еквадорски дипломат по време на посещение в Москва.

"Асандж отслабна много и сме много разтревожени за здравето му", заяви еквадорският заместник-външен министър Марко Албуха по радио Гласът на Русия. "Ако се разболее, ще трябва да избираме между две алтернативи - да лекуваме г-н Асандж в посолството или да го настаним в болница. Това е много сериозно положение и то може да засегне правата на Асандж", допълни дипломатът.

Еквадор е поискал писмени гаранции от британското правителство Асандж да не бъде арестуван, ако бъде откаран в болница. "За момента Великобритания не е дала съгласието си по това искане, но го обмисля", допълни Албуха.

41-годишният Асандж се укрива в посолството на Еквадор от средата на юни, за да избегне екстрадирането си в Швеция, която го издирва за предполагаемо изнасилване и сексуално посегателство. Есвадор му предостави политическо убежище, но Лондон възнамерява да изпълни шведската заповед за арест. Преговорите между двете страни за момента не са довели до никакво решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа